dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Trumpcoin
Een door Donald Trump (die op 21-2-2025 werd beëdigd als 47e ... >>
 Vandaag 21-01-2025
22042 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 noteren
2 official cash rate
3 treasury stock
4 flitsemissie
5 omzetwaarschuwing
 Thema's
 Recent verbeterd
21-01oligarchie
21-01crony capitalism
21-01memecoin
21-01Trumpcoin
20-01prijs-kwaliteitverhoud...
20-01shitcoin
20-01ondernemersvertrouwen
20-01rug pull
20-01Dogecoin
20-01zelfstandige zonder pe...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9penny wise, pound foolis...
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

opsplitsen (van bedrijven)


Ook: afsplitsen, opbreken, opknippen, splitsen, strippen.
Het 'opknippen' van een onderneming in kleinere onderdelen. Het losmaken van een deel van een rechtspersoon (bijvoorbeeld van een vennootschap).

Opknippen vindt soms plaats om bedrijfsonderdelen die weinig synergie hebben met andere onderdelen af te kunnen stoten, waarna de onderneming zich concentreert op de kernactiviteiten (aanbrengen focus, verhogen aandeelhouderswaarde). De opbrengst van de afgestoten onderdelen kan dan weer geherinvesteerd worden in de kernactiviteiten.
Ook komt opsplitsing voor in het kader van een schuldreductie (bijvoorbeeld het terugbrengen van schulden die het gevolg zijn van overnames).

De afsplitsing kan op diverse manieren vormgegeven worden. Zo kan het afgesplitste deel een eigen beursnotering krijgen, waarbij de oorspronkelijke eigenaar een minderheidsbelang houdt. Ook verkoop aan een andere partij of het onderbrengen van de afgesplitste tak in een joint venture behoort tot de mogelijkheden.

Voorbeeld

  • 'Om meer aandeelhouderswaarde te ontginnen lijken beleggers het een goed idee te vinden om ondernemingen te strippen voor onderdelen. Het conglomeraat is al een tijdje op de terugweg, lang leve de specialist! Bij meststoffengroep OCI schudt activist Ubben aan de boom om activa los te weken. Het sputterende Atos wilde zijn gegeerde cyberbeveiligingstak Evidian uithuwelijken aan Airbus. De vliegtuigbouwer liet de bruid op het laatste moment staan voor het altaar, wat leidde tot tranen bij beleggers. De meest spraakmakende breuk kwam van het Chinese techbedrijf Alibaba, dat zichzelf in 6 stukken wil hakken. De markt nam een voorschot op de morbide operatie en gaf het aandeel vleugels.'
    Bron: Tijd.be, Belegger op Zondag - 02-04-2023.

  • 'Kellogg’s, de bekendste en grootste producent van ontbijtgranen in de Verenigde Staten, splitst zich op in drie onafhankelijke, beursgenoteerde bedrijven. Dat heeft het 116 jaar oude voedingsmiddelen-bedrijf woensdag bekendgemaakt. De splitsing zal gebeuren via twee --spin-offs. Een van de drie bedrijven zal zich richten op ontbijtgranen, een ander op snacks en het derde bedrijf op plantaardige voedingsmiddelen. Kellogg’s verkent nog wat het met dit laatste onderdeel zal doen – een verkoop behoort tot de mogelijkheden. Eind volgend jaar moet de splitsing klaar zijn. De namen van de drie bedrijven worden pas later bekend. Volgens topman Steve Cahillane kunnen de drie onderdelen zich als afzonderlijke bedrijven beter richten op hun eigen producten.'
    Bron: NRC - 22-06-2022.

  • 'De Amerikaanse beursicoon General Electric hakt zich in drieën, Ahold wil Bol.com naar de beurs brengen en beleggers willen dat Shell zich in twee splitst. Waarom is er ineens zo veel nieuws over het opsplitsen van bedrijven? Je hoort vaak over het samengaan van bedrijven, door overnames of fusies, maar het omgekeerde gebeurt ook. Beursfondsen gaan dan verder met maar één of twee activiteiten. De rest verkopen ze dan, of brengen ze apart naar de beurs. Ze worden dus kleiner. Dat gebeurt de laatste tijd vaker, zoals onlangs bij General Electric. Begin deze eeuw was dit conglomeraat nog het meest waardevolle bedrijf op de beurs, nu wil het zich opdelen in drie afzonderlijke bedrijven.'
    Bron: RTL Nieuws - 22-11-2021.


Ook na overnames komt het voor dat het overnamedoelwit wordt opgesplitst om bovengenoemde redenen of met het doel afzonderlijke onderdelen met winst te verkopen, waarbij de verkoopsom van de diverse losse onderdelen groter zou moeten zijn dan het bedrag dat zou worden ontvangen bij verkoop van de gehele onderneming voorafgaand aan een splitsing (zie ook: conglomeraatskorting, corporate raider). Kortetermijnwinsten zijn dan de drijfveer (al wordt dat dan meestal aan de buitenwereld gepresenteerd als het 'creëren van aandeelhouderswaarde').

Een opsplitsing kan ook plaatsvinden onder druk van toezichthouders, bijvoorbeeld als onderdeel van het tegengaan van een economische machtspositie (zie ook: remedy).

Voorbeeld
'De Amerikaanse overheid gaat vier grote techbedrijven onderzoeken op mogelijk misbruik van hun dominante positie. Naast Google worden ook Facebook, Apple en Amazon tegen het licht gehouden.. ......Gedwongen opsplitsing van bedrijven is een zeldzaamheid in de VS. Telefoonmaatschappij AT&T splitste zichzelf op in 1984, om vervolging te voorkomen. Pogingen om Microsoft op te splitsen, in 2001, faalden.'
Bron: NRC - 04-06-2019.

Een opsplitsing kan eveneens ingegeven zijn door de wens van toezichthouders om risico's terug te brengen, zoals het geval is na de kredietcrisis van 2007/2009: grote financiële instellingen worden in verband met het systeemrisico weer opgedeeld in kleinere eenheden (zo werd eind oktober 2009 werd de ontmanteling van bankverzekeraar ING aangekondigd, enkele dagen later die van de Britse financiële instellingen Lloyds, Northern Rock en de Royal Bank of Scotland).

Engels: splitting up, breaking up (companies).


Zie ook: conglomeraat, concern, moedermaatschappij, werkmaatschappij, divisie, business unit, synergie, verborgen waarde, ontvlechten, asset stripping, spin-off, corporate spin-off, saucissage, conglomeraatskorting, transaction integration, economische machtspositie, concentratie, kernactiviteit, strategische opties, verzelfstandiging, ontvlechten, carve out, sterfhuisconstructie, marktverstoring, remedy, scheidbaar, scheidbare bank, ringfencing, ringfence ready, activistische belegger, aandeelhoudersactivisme, raider, corporate raider, NewCo, OldCo, MidCo, Baby Bells, Baby Shell. Vergelijk: fusie, overname, conglomeraat.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet