Ook: spin-off, spinoff.
Letterlijk: het afscheiden van een bedrijf.
- Het scheiden van een bestaande onderneming in twee ondernemingen, meestal een grotere onderneming die vaak nog als moedermaatschappij of aandeelhouder blijft fungeren, en een kleinere, de 'spin-off'.
De nieuwe onderneming - de 'Newco'- krijgt van de moedermaatschappij kapitaal, vaak bepaalde activa, technologie, producten en/of intellectuele eigendomsrechten mee, en kan meestal ook nog van bepaalde faciliteiten gebruik maken (bijvoorbeeld kantoorruimte, advies van stafdiensten, verkoopondersteuning).
Het nieuwe bedrijf en de ondernemer(s) worden dus actief ondersteund door de moedermaatschappij c.q. aandeelhouder; bij die laatste partij ligt ook het initiatief tot de spin-off.
Dergelijke corporate spin-offs zijn regelmatig het gevolg van herstructurering binnen het moederbedrijf (bijvoorbeeld als gevolg van een strategische heroriëntatie) of van het feit dat werknemers de binnen het moederbedrijf opgedane kennis en ervaring willen benutten om een nieuwe onderneming op te zetten buiten het moederbedrijf, maar wel met actieve directe en indirecte steun van de moeder. Deze laatste vorm wordt ook wel de 'entrepreneurial spin-off' genoemd; het initiatief voor de spin-off ligt hier bij een groep werknemers (bottum-up proces).
Voorbeeld
'Een spin-off doet zich voor als een beursgenoteerd bedrijf een van zijn dochterondernemingen afsplitst en onderbrengt in een aparte beursgenoteerde onderneming. Spin-offs ontsluiten waarde voor aandeelhouders door niet-kernactiviteiten af te splitsen zodat de markt die als afzonderlijke bedrijfsonderdelen kan waarderen. Bekende spin-off-aandelen zijn onder meer de digitale betalingsreus PayPal, dat ooit werd afgesplitst van moederbedrijf eBay, en de farmagigant AbbVie die deel uitmaakte van moederbedrijf Abbott Laboratories. Maar vergeet ook de namen van Nederlandse bodem niet. Mooie voorbeelden zijn ASML, NXP en Signify, wat oorspronkelijk dochterondernemingen zijn van Philips.'
Bron: Belegger.nl - 08-02-2021.
- Ook: de verkoop van een bedrijfsonderdeel (afdeling, dochtermaatschappij, divisie) of bedrijf met als doel dit als een zelfstandige onderneming verder te laten gaan.
Zie ook: ontvlechten, verzelfstandiging, carve out, reverse take-over, reverse merger, management buy-in, management buy-out, holding, concern, moedermaatschappij, conglomeraat, werkmaatschappij, business unit, herstructurering, reorganisatie, kernactiviteit, strategische heroriëntatie, desinvesteren, fusie, overname, Newco, corporate action. Vergelijk: spin-out, sell-off, intrapreneur.
Tip anderen
|