Situatie waarin banken geen of weinig krediet willen verstrekken waardoor er een tekort aan geld (kredietkrapte) ontstaat en geen investeringen meer kunnen plaatsvinden, meestal omdat financiële instellingen risico-avers zijn geworden. In de interbancaire geldmarkt heerst er dan weinig vertrouwen tussen de banken onderling. De rente waartegen geleend kan worden zal in een dergelijke situatie hoog zijn en/of (vaak snel) stijgen.
De kredietcrisis die in 2008 startte - de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie - werd ingeluid door de Franse bank BNP op 9 augustus 2007 een drietal fondsen die belegden in Amerikaanse hypotheekobligaties moest sluiten: het bleek niet mogelijk om de korte leningen waarmee de beleggingen gefinancierd waren te verlengen en de obligaties bleken onverkoopbaar. De grote klap volgde op 15 september 2007 met het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Het was ook de opmaat naar eurocrisis, die sinds 2010 de gemoederen bezighoudt.
Beide data (9-8-2007 en 15-9-2007) worden genoemd als start van de crisis (zie Before Crisis- BC).
Engels: credit crisis.
Noot:
- Thema Kredietcrisis - Er is ook een on-line themapagina met meer dan 450 aan de kredietcrisis gerelateerde begrippen.
- Klein Woordenboek van de Kredietcrisis - Een gratis download: 29 pagina’s met 250 financieel-economische begrippen die tijdens deze economische crisis veel gebezigd werden in de pers, politiek, onder economen en in financiële kringen. Kortom: een klein woordenboek van de kredietcrisis.
Download: PDF_bestand, 5 MB, 29 pagina's, d.d. 29 mei 2009).
Zie ook: krediet, kredietcyclus, huizencrisis, hypotheekcrisis, systeemcrisis, bankendomino, spill-over effecten, balansrecessie, kredietkrapte, opdrogen van de geldmarkt, long term refinancing operation, targeted long term refinancing operation, schuldsocialisatie.
Tip anderen
|