Het Mar-a-Lago-akkoord is geen echt akkoord of officieel plan, maar een gedetailleerd discussiestuk van hand van Stephen Miran, genomineerd voorzitter van de economische adviesraad van president Donald Trump in zijn tweede ambtstermijn (2025-2029).
Volgens dit stuk zouden de handelspartners van Amerika moeten helpen om de dollar te verzwakken en zich ertoe verbinden om goedkope langetermijnfinanciering te verstrekken aan de overheid van de VS, afgedwongen door de dreiging van hogere tarieven of het schrappen van veiligheidsgaranties.
Er is geen aankondiging geweest van de Trump-regering of zelfs maar een tweet van Trump, maar het artikel van Miran - samen met verschillende uitspraken van minister van Financiën Scott Bessent - heeft Wall Street-waarnemers doen geloven dat een dergelijk initiatief inderdaad in de maak is.
Een dergelijk akkoord wordt door deskundigen als onrealistisch, ineffectief en destabiliserend geacht en zou - bij uitvoering - alleen maar leiden tot de erosie van de vooraanstaande rol van de dollar (als wereldmunt) in het wereldwijde financieel systeem.
Voorbeeld
- 'Een goedkopere dollar zou de VS concurrentiëler maken, en dus moeten handelspartners zoals Europa hun dollarreserves afbouwen én deels omzetten in gratis kredietverlening aan de VS. Wie niet meespeelt, wordt gestraft. De markten zijn in de ban van zo’n ‘Mar-a-Lago-akkoord’, hoe onwaarschijnlijk en destabiliserend het ook lijkt. Want met deze Donald Trump weet je nooit.'
Bron: Tijd.be - 27-03-2025.
- 'Het is dan ook nogal ingrijpend wat hij opschrijft. Trump zou moeten aansturen op een nieuw akkoord met andere landen om de dollar te devalueren, een ‘Mar-a-Lago-akkoord’, vernoemd naar Trumps resort in Florida. In 1985 sloten de VS ook zo’n akkoord met Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk: het Plaza-akkoord. Maar de afspraak die Miran beschrijft, zou verstrekkender zijn en een stuk minder vriendelijk tot stand komen. ... Waarom wil Miran een zwakke dollar? Simpel: dat maakt Amerikaanse exportgoederen goedkoper, en is dus goed voor de Amerikaanse industrie. Volgens Miran is de dollar nu te duur doordat de dollar de reservemunt van de wereld is. Veel landen hebben kortlopende Amerikaanse staatsleningen in bezit. Er is daardoor veel vraag naar dollars. Die sterke dollar zorgt volgens Miran voor een groot handelstekort in de VS: Amerika importeert veel meer dan het exporteert. ... Zijn oplossing daarvoor: een soort Plaza-Akkoord. De betrokken landen spreken simpelweg af om hun Amerikaanse staatsleningen te dumpen. En hop, de dollar wordt minder waard.' Maar – en nu komt het verbluffende deel van het essay – Miran wil de dollar verzwakken zonder dat die zijn status als reservemunt verliest.'
Bron: NRC, column Marike Stellinga - 21-03-2025.
Engels: Mar-a-Lago Accord.
Zie ook: Trumponomics, handelstekort, importheffing, handelsoorlog, dollar, reservemunt, devaluatie, Trumpcessie, Trump slump, Outrageous Predictions. Vergelijk: Plaza Akkoord, Louvre Akkoord.
Tip anderen
|