Er wordt bij ondernemingen van verborgen waarde gesproken als bepaalde activa (materiële activa, immateriële activa) niet of in te geringe mate tot uiting komen in balans, bedrijfswaarde of beurswaarde.
In feite is er dan sprake van onderwaardering van de onderneming.
Investeerders die deze verborgen waarde ontdekken voordat 'de markt' hier erg in heeft, kunnen aanzienlijke winsten maken.
Voorbeeld
'Het bod op twee van de vier takken van Recticel toont aan dat er vaak verborgen waarde zit in bedrijven die je makkelijk kan opsplitsen. Op de beurs noteren nog andere namen waarvan de delen meer waard zouden kunnen zijn dan het geheel.......Recticel spurtte deze week 29 procent hoger, nadat dinsdag tijdens beurstijd een ongevraagd bod van 700 miljoen euro in de bus viel van het Ierse Kingspan. Niet voor hele bedrijf, maar voor twee van de vier divisies: ....... De twee takken zijn samen goed voor 62 procent van de omzet en 83 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda). Het Ierse bod is hoger dan de waarde die de markt op heel Recticel plakte voor het nieuws bekend raakte.'
Bron: Tijd.be - 20-04-2019.
Engels: hidden value, hidden asset(s).
Zie ook: bedrijfswaardering, onderwaardering, stille reserve, conglomeraatskorting, opsplitsen (van bedrijven), asset stripping, informatie-asymmetrie. Vergelijk: ingekuilde waarde, verborgen kosten, onzichtbare schulden.
Tip anderen
|