Ook: productiviteit.
De arbeidsproductiviteit is een maatstaf van de productie die met een gegeven arbeidsinzet kan worden bereikt. Bijvoorbeeld de toegevoegde waarde per gewerkt uur. Met dit getal wordt gemeten hoe efficiënt mensen hun werk doen.
De arbeidsproductiviteit kan op verschillende manieren worden gemeten. Meestal wordt de arbeidsproductiviteit gemeten als het bruto binnenlands product (bbp) tegen constante prijzen gedeeld door hetzij de totale werkgelegenheid, of het totaal aantal gewerkte uren.
De groei van de arbeidsproductiviteit hangt sterk samen met de mate van innovatie en technologische vooruitgang, en vooral ook het kennis- en opleidingsniveau van de beroepsbevolking. Voor dit laatste is goed onderwijs cruciaal.
Voor de collectieve welvaart is het gunstig veel werkgelegenheid te hebben in sectoren met een hoge arbeidsproductiviteit. Zo draagt bijvoorbeeld industriële bedrijvigheid meer bij aan de arbeidsproductiviteit (en dus aan de collectieve welvaart) dan de dienstensector.
Voorbeeld
- 'Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft eens gezegd “productivity isn’t everything, but in the long run it is almost everything”. En zo is het. Ons welvaartsniveau wordt bepaald door hoeveel uren wij gezamenlijk werken en hoeveel we per uur produceren. Als we de levensstandaard van mensen willen verhogen, kunnen we dat doen door meer uren te werken of door productiever te worden. Dat laatste is natuurlijk fijner dan het eerste.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, column Han de Jong - 01-04-2025.
- 'De levensstandaard van elk individu wordt niet direct bepaald door zijn of haar arbeidsproductiviteit, maar voor een economie of samenleving als geheel geldt wel dat de materiële levensstandaard van de bevolking volledig wordt bepaald door de gemiddelde arbeidsproductiviteit en hoeveel tijd we besteden aan arbeid. Aangezien onze bereidheid om langer te werken niet bijster groot is, is een toename van de welvaart volledig afhankelijk van productiviteitsgroei.....Eigenlijk is de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit zo belangrijk dat ik totaal niet begrijp dat er in het publieke debat nauwelijks aandacht voor is.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, analyse Han de Jong - 16-01-2024.
- 'Dat de lonen ondanks economische voorspoed amper stijgen, komt vooral door de lagere arbeidsproductiviteitsgroei, concludeert het Centraal Planbureau (CPB). De productiviteit kan worden opgekrikt door innovatie te stimuleren met belastingvoordelen, subsidies, bescherming van intellectueel eigendom en innovatieve aanbestedingen en investeringen in ICT-onderwijs.'
Bron: Sprout.nl - 26-11-2018.
Engels: labour productivity.
Zie ook: arbeid, arbeidsduur, bruto binnenlands product, levensstandaard, toegevoegde waarde, waardecreatie, verdiencapaciteit, multifactorproductiviteit, maakindustrie, industriepolitiek, innovatie, innovatiequote, onderzoek & ontwikkeling, werkgelegenheid, hoogwaardige werkgelegenheid, volledige werkgelegenheid, beroepsbevolking, menselijk kapitaal, kosteninflatie, loongolf, loonruimte, comparatief voordeel, rationalisatie-investering, verdiencapaciteit, baanloze groei, Draghi-rapport.
Tip anderen
|