Het totaal van het aantal werkenden (werkzame beroepsbevolking) en het aantal werklozen.
Of: personen die meer dan 12 uur per week werken of dat willen en er naar zoeken (werkzoekenden).
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland definieert de beroepsbevoling als 'alle personen van 15–64 jaar die ten minste twaalf uur per week werken of actief dergelijk werk zoeken'. In Europees verband wordt vaak 18-64 als leeftijd aangehouden.
Voorbeeld
'De krapte op de arbeidsmarkt gaat niet zomaar weg. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog bestond meer dan een derde van de bevolking uit jongeren onder de 20 jaar. Ouderen waren een kleine minderheid. Maar het relatieve aantal jongeren nam, en neemt, sterk af. En het percentage ouderen nam, en neemt nog steeds, flink toe. Volgens de prognoses van het CBS zijn er vanaf volgend jaar voor het eerst meer mensen van 65 en ouder dan mensen onder de 20 jaar. Daartussen zit ruwweg het contingent mensen die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. En die 20- tot 65-jarigen – er zijn trouwens ook iets andere definities – piekte in de jaren negentig, maar nam daarna dramatisch af. Deze ‘beroepsbevolking’ maakte op het hoogtepunt, in 1995, 62,4 procent uit van de bevolking, en is inmiddels gedaald tot 58,7 procent. Dat aandeel keldert tot nauwelijks meer dan de helft in de komende decennia.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 26-09-2024.
Zie ook: arbeid, arbeidsmarkt, werkgelegenheid, vacature, banenmotor, arbeidsproductiviteit, werkloze, werkloosheid, werkloosheidscijfer, werkloze beroepsbevolking, potentieel additionele beroepsbevolking, volledige werkgelegenheid, structurele werkloosheid, werkloosheidsgraad, uitkeringsaanvragen, concurrentiepositie, marktomstandigheden, fundamentals. Vergelijk: actieve bevolking, werkzame beroepsbevolking.
Tip anderen
|