dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Upper Echelons Theory
Afgekort: UET. De Upper Echelons Theory - de theorie van de ... >>
 Vandaag 09-01-2025
22024 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 Fat Cat Day
3 handelend onder de naam
4 penny wise, pound foolish
5 vier-ogen principe
 Thema's
 Recent verbeterd
09-01bedrag ineens
09-01plutocratie
09-01zich rijk rekenen
09-01met de voeten stemmen
09-01schatkistbankieren
08-01Upper Echelons Theory
08-01green asset ratio
08-01UET
08-01GAR
08-01business rules
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9penny wise, pound foolis...
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

bruto binnenlands product


Afgekort: BBP, bbp.

Maatstaf voor de economische omvang van een land en de vergelijking van prestaties tussen landen. Het is de tegenwaarde van de alle voortgebrachte goederen en diensten in een land, plus of min het saldo van im- en export gedurende een jaar.
Anders gezegd: de waarde van alles wat door alle mensen en bedrijven binnen de grenzen van een land geproduceerd wordt, de 'economische output', gemeten in termen van marktprijzen.
Nog anders gesteld: de som van de toegevoegde waarde van alle economische activiteiten in een land.
Het bbp is een maatstaf voor omvang van de economie van een land en wordt (traditioneel) gezien als een van de allerbelangrijkste economische graadmeters en wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de welvaart.

In de meeste berichtgeving waarin gesproken wordt over het bbp van een land, of waarin het niet nader gespecificeerd wordt, wordt doorgaans het 'nominaal bbp' bedoeld, waarbij de economische output niet gecorrigeerd wordt voor inflatie. Is dat wel het geval, dan wordt gesproken over het 'reëel bbp'.

Het bbp zegt dus iets over de omvang van de economie, echter niet over de kwaliteit van de groei.
Onder meer naar aanleiding van de kredietcrisis (2007-2009) en de noodzaak voor meer duurzaamheid en het halen van klimaatdoelen, wordt steeds vaker gepleit om de economische gezondheid van een land niet alleen te meten aan de hand van het BBP, maar ook sociale indicatoren als geluk en welzijn en ook duurzaamheid te laten meetellen.

Voorbeeld

  • 'De omvang van de Nederlandse economie is voor het eerst groter dan 1000 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Afgelopen jaar bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) 1033 miljard euro......Het Nederlandse bbp heeft in krap dertig jaar een enorme groei doorgemaakt. In 1995 bedroeg het 330 miljard euro: ruwweg een derde van wat het vorig jaar was. Slechts twee keer is de waarde van de economie gedaald, schrijft het CBS. Dat was in 2009 door de kredietcrisis en in 2020 door de coronacrisis......Nederland is de achttiende economie van de wereld op de ranglijst van het Internationaal Monetair Fonds. Het staat daarmee qua omvang tussen Saudi-Arabië en Turkije. Binnen de EU staat Nederland op de vijfde plaats.'
    Bron: NOS / CBS - 05-03-2024.

  • 'Neem bijvoorbeeld de VS – een van de rijkste landen van de wereld, als je kijkt naar het bbp per inwoner. Maar op sociale indicatoren scoren ze juist niet zo goed. Spanje heeft minder dan de helft van het bbp per inwoner, maar scoort veel beter. Mensen leven bijvoorbeeld gemiddeld vijf jaar langer. Amerikanen moeten hard werken om gezondheidszorg te kunnen betalen, of hun kinderen naar een goede universiteit te sturen. Je kan dus mensen hun leven verbeteren met minder bbp, door ze goede toegang te geven tot gezondheidszorg, openbaar vervoer, onderwijs en woningen.'
    Bron: NRC, interview met Econoom-antropoloog Jason Hickel - 10-03-2023.

  • 'Onze planeet raakt zwaar buiten adem en dat hypothekeert de toekomst. Alleen als sociale en milieukosten in consumptieprijzen en in het bbp gaan meetellen, is het mogelijk miljarden nieuwe armen te vermijden. Het VN-panel voor Duurzaamheid eist in die zin een omschakeling van de bestaande manieren om rijkdom te meten. ....Daarom lijsten ze 56 aanbevelingen op die snel toe te passen zijn en meteen vruchten kunnen afwerpen. De opmerkelijkste is om vanaf 2014 het bruto binnenlands product als concept te vervangen door een waarde die aangeeft in welke mate de grondstoffen die weelde van een land uitmaken, zijn uitgeput. Parallel daarmee wil de VN dat ook gewone consumptiegoederen geprijsd worden naargelang de sociale of ecologische schade die ze al dan niet aanrichten.'
    Bron: De Morgen - 04-02-2012.


Engels: gross domestic product (GDP).


Zie ook: bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, output gap, autarkie, invoerquote, schuldquote, arbeidsproductiviteit, welvaart, welzijn, market cap to GDP, Pact voor Stabiliteit en Groei, Wet van Okun, nominal GDP targeting, Europees Stelsel van Rekeningen. Vergelijk: netto binnenlands product, bruto nationaal product, kapitaalsleutel (ECB), bruto nationaal geluk, Genuine Progress Indicator, werkelijke individuele verbruik, Human Development Index, peak trade, degrowth. Vergelijk: nationaal inkomen, bruto gemeentelijk product, degrowth.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet