Volledige werkgelegenheid is de situatie waarbij de vraag naar en het aanbod van arbeid op de arbeidsmarkt aan elkaar gelijk zijn. Het aantal arbeidsplaatsen is dan even groot is als de omvang van de beroepsbevolking.
Economen spreken van volledige werkgelegenheid als de werkloosheid tussen de 2 en 3 procent ligt. Dat komt omdat er een zekere werkloosheid niet te vermijden is als gevolg van frictiewerkloosheid en seizoenswerkloosheid.
Voorbeeld
- '....vakbond FNV, de grootste van Nederland, zei vorige week het onderhandelingsseizoen voor nieuwe cao’s in te gaan met de inzet dat de lonen met 7 procent omhoog moeten. Dat is fors..... Twee zaken spelen hier een rol. De eerste is dat de vakbond sterk genoeg denkt te staan. De tweede is of er, na de hoge inflatie, bij de lonen nog wat in te halen valt. Wat dat eerste betreft: te vrezen (voor bedrijven) of te hopen (voor werknemers) valt dat de positie van werkenden inderdaad erg sterk is. Dat valt niet alleen af te lezen aan het werkloosheidscijfer, dat nog steeds erg laag is. Het diepste punt: 3,3 procent werkloosheid, stamt inmiddels uit het tweede kwartaal van 2022. Sindsdien is de werkloosheid iets gestegen, maar die toename zet niet echt door. Het huidige getal van 3,5 procent is nog steeds dicht bij wat je ‘volledige werkgelegenheid’ zou kunnen noemen: bijna iedereen die wil, heeft intussen een baan.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 26-09-2024.
- 'Iedereen aan de slag - Het gaat zo goed met de Nederlandse economie, dat we onderweg zijn naar volledige werkgelegenheid. Dat zegt werkgeversvoorman Hans de Boer van VNO-NCW tegen De Telegraaf. De Boer ziet zelfs al schaarste op de arbeidsmarkt ontstaan. "Er zijn alweer moeilijk vervulbare vacatures. Volledige werkgelegenheid komt in zicht. Dat is goed nieuws, want dan kan iedereen profiteren.”'
Bron: DFT.nl - 14-12-2016.
Engels: full employment.
Zie ook: arbeid, arbeidsmarkt, beroepsbevolking, werkgelegenheid, geleide loonpolitiek, arbeidsproductiviteit, werkloosheid, structurele werkloosheid, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid, frictiewerkloosheid, natuurlijke werkloosheid, Goudlokje.
Tip anderen
|