De loonruimte is de voor loonsverhoging beschikbare financiële ruimte, die bepaald wordt door de stijging van de reële arbeidsproductiviteit en de stijging van het algemeen prijsniveau (de inflatie). De loonruimte is gelijk aan de stijging van de nominale arbeidsproductiviteit.
Een loonstijging die kleiner is dan de loonruimte wordt ook wel loonmatiging genoemd. Als de loonstijging groter is dan de loonruimte, neemt het loonaandeel in het nationaal inkomen toe, de arbeidsinkomensquote zal dan stijgen.
Voorbeeld
'DNB ziet loonruimte op nationale markt - Hogere lonen zijn vooral mogelijk in bedrijfstakken die zich op de Nederlandse markt richten. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een maandag gepubliceerd onderzoek. DNB-president Klaas Knot riep bedrijven eerder dit jaar al op de economie te stimuleren door loonstijgingen niet te beperken tot de huidige, zeer lage inflatie. Dat versterkt de koopkracht van werknemers, die daardoor meer kunnen uitgeven. Ruimte voor die loonstijgingen ziet de centrale bank nu vooral in op het binnenland georiënteerde bedrijfstakken, zoals de handel, horeca, vervoer, verhuur en overige zakelijke diensten.'
Bron: HP/De Tijd - 21-11-2016.
Zie ook: arbeidsinkomensquote, arbeidsproductiviteit, inflatie, koopkracht, loonsverhoging, looneis, loonbod, stimuleren van de economie. Vergelijk: loonmatiging.
Tip anderen
|