De Kindleberger Trap stelt dat mondiale stabiliteit afhangt van een leidende macht die bereid en in staat is om publieke goederen te leveren die de internationale gemeenschap als geheel ten goede komen. Wanneer een dominante macht deze rol niet vervult - door onwil, onbekwaamheid of een gebrek aan coördinatie met andere staten - wordt het internationale systeem vatbaar voor wanorde, conflicten of economische crisis. De Kindlebergerval benadrukt de gevaren van passiviteit of inadequaat leiderschap (in tegenstelling tot openlijke concurrentie).
Dit geopolitiek en economisch concept vindt zijn oorsprong in het werk van economisch historicus Charles Kindleberger - een van de architecten van het naoorlogse Marshallplan - en is later geformaliseerd door Harvard professor Joseph Nye.
Voorbeeld
'Is er dan een land of blok dat de rol van de VS over kan nemen? [als wereldmacht met de dollar als wereldmunt, red.] ‘In de wereldhandel zijn er drie grote knooppunten: de VS, Europa en China. Maar kijk je naar internationale financiële stromen, dan zie je dat China maar een kleine speler is.’ De conclusie is volgens haar dan ook duidelijk: ‘We zien een hegemonie die zichzelf vernietigt [hegemonie van de VS, die tanende is als gevolg van de onzekerheid die Trump veroorzaakt, red.] en een opkomende macht die het vermogen mist om in het gat te springen.’ Blijft over: Europa. 'Laten we niet in de Kindleberger Gap vallen. En als we dat niet doen, dan kan dit Europa’s beste moment worden.’
Bron: FD - 18-04-2025.
Zie ook: publieke goederen, wereldmunt, reservemunt, geopolitieke risico’s.
Tip anderen
|