Benaming voor het renteverschil (rente-ecart, de spread) tussen Duitse en Franse staatsobligaties
Op 5 december 2024 werd de Franse regering onder leiding van premier Barnier na 3 maanden door het parlement naar huis gestuurd. Door deze crisis zou ook 'Le Spread' kunnen oplopen.
Volgens prognoses van de Europese Commissie zal de staatsschuld in 2024 oplopen tot 112,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl dit 5 jaar geleden nog 98 procent was. Ook het Franse begrotingstekort is een van de hoogste in Europa: 6,1 procent. Frankrijk moet dus flink bezuinigen om te voldoen aan de Europese begrotingsregels (waar het land overigens al jaren niet aan voldoet).
Omdat met de val van de regering ook de begroting van tafel is verdwenen, zal het opstellen van een nieuwe begroting - inclusief forse bezuinigingen - de eerste taak voor deze nieuwe regering zijn. Dat wordt een heel ingewikkelde opgave met een parlement (Nationale Assemblee) waarin president Macron op links en rechts enorm veel tegenstand heeft.
Voorbeeld
'Als iets een naam krijgt in de financiële wereld, moet je oppassen. Brexit, Magnificent 7 en Trump Trade zijn van die begrippen. En nu is er Le Spread. Oftewel het renteverschil tussen Duitse en Franse staatsobligaties. Die risico-opslag is nu gelijk aan die van Griekenland. Dat komt ook omdat Griekenland de zaken redelijk op orde heeft. Sinds de eurocrisis, in 2010, heeft Griekenland – noodgedwongen - de tering naar de nering moeten zetten. Dat deed economisch veel pijn, maar het is gelukt. Dat is een groot verschil met de huidige Franse situatie. Maar er zijn meer verschillen. Ten eerste was het Griekse renteverschil ten tijde van de eurocrisis ruim 40 procentpunten. Dat is wel heel wat anders dan de huidige Franse risicopremie van 0,80%. Er zit een factor 50 tussen. Een ander groot verschil is dat men in Frankrijk de noodzaak tot ingrijpen niet echt inziet. In Frankfurt maakt men zich zorgen, in Frankrijk niet.'
Bron: BNR, column Corné van Zeijl - 06-12-2024.
Zie ook: rente, yield, kwaliteit, spread, kwaliteitsspread, yield-spread, rente-ecart, risico-opslag, carry trade, schuld, staatsschuld, begrotingstekort, begrotingsregels, Maastrichtnorm, schuldhoudbaarheid, kredietbeoordeling, exorbitant privilege. Vergelijk: eurocrisis, Griekse schuldencrisis, BTP-Bund spread, yen carry trade.
Tip anderen
|