Door NRC-journalist Marike Stellinga gebruikte typering van de handelwijze van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de eerste maanden van zijn tweede ambtsermijn (2025-2029), waarin hij handelspartners dreigt met zeer hoge importheffingen, bedrijven en instituties onder druk zet, de rechtsstaat ondermijnt en wereldwijd onzekerheid creëert, met het doel loyaliteit c.q. afhankelijkheid af te dwingen.
Voorbeeld
'De afperseconomie van Donald Trump - ....Loyaliteit en intimidatie: Telkens is de vraag: waarom zo? Waarom deze onnodige pijn? Omdat het bij Trump niet per se draait om de economie, dit gaat over macht. Of zoals Kustaw Bessems in de Volkskrant schreef, over het afdwingen van loyaliteit aan de leider. Elk land en elke bedrijfstak of multinational in de VS moet langs bij Trump om te bedelen: mogen de heffingen voor mij naar beneden? Zoals Trump ook advocatenkantoren, universiteiten, rechters en politici onder druk zet en tot loyaliteit dwingt, of dat probeert. Het is gedrag dat macht concentreert en de democratie ondermijnt. Het past bij het plan van zijn economisch adviseur Stephen Miran. Miran beschrijft hoe Trump andere landen kan intimideren om heel goedkoop de Amerikaanse staatsschuld te financieren: door te dreigen met hoge importheffingen en het weghalen van de veiligheidsparaplu.'
Bron: NRC, column Marike Stellinga - 12-04-2025.
Zie ook: Trumponomics, oligarchie, cliëntelisme, collusie, crony capitalism, deal, dealmaker, marktmacht, wederkerige invoertarieven, heffingsdreun, heffingsangst, handelsoorlog, Liberation Day, Mar-a-Lago-akkoord.
Tip anderen
|