Ook: risicopremie, spread.
Extra rente die een geldverstrekker vraagt als het gaat om een debiteur met een hoger risicoprofiel dan op eersteklas (staats-)leningen met een zogeheten risicovrije rentevoet.
In de loop van de tijd kan de risico-opslag sterk wijzigen, afhankelijk van de risicoperceptie van investeerders en beleggers.
De risico-opslag is zowel van groot belang voor bedrijfsobligaties als voor staatsleningen.
De renteverschillen (de spread) tussen bedrijven en landen kunnen sterk toenemen bij een wijziging van de credit rating. Hoe lager de kwaliteit van de desbetreffende debiteur, hoe hoger de risico-opslag.
Voorbeeld
- 'Volgens de nieuwe minister van financiën Antoine Armand is het tekort een van de ernstigste in de moderne Franse geschiedenis. In Brussel is Frankrijk in juli op het strafbankje geplaatst en de financiële markten hebben het land sinds juni in het vizier nadat Macron toen plots nieuwe parlementsverkiezingen had uitgeschreven. Sindsdien is de risicopremie op tienjarige Franse staatsobligaties opgelopen ten opzichte van vergelijkbaar Duits papier. De zogenoemde spread staat nu op het hoogste niveau sinds de eurocrisis. Waar zuidelijke eurolanden meer maatregelen namen om hun financiën en economie op orde te krijgen, bleef Frankrijk achter. Ook dat is te zien aan het oordeel van marktpartijen. Frankrijk betaalt nu ongeveer evenveel rente als Spanje en nog maar twintig basispunten minder dan voormalig probleemland Griekenland. '
Bron: FD - 26-09-2024.
- 'De toch al sterk opgelopen renteverschillen in de eurozone worden verder opgejaagd doordat de kredietbeoordelaars van Standard & Poor's de rating voor Spanje en Griekenland hebben verlaagd... .
Inmiddels is het tienjaarstarief in Duitsland 2,98% en dat voor Griekenland 5,67%'
Bron: FD - 21-01-2009.
Engels: risk add-on, spread.
Zie ook: opslag, kwaliteit, spread, kwaliteitsspread, kwaliteitsvlucht, vlucht naar kwaliteit, kredietwaardigheid, credit rating, illiquiditeitspremie, liquiditeitstoeslagrisicoprofiel, risicoperceptie, renteopslag, CNN Money Fear & Greed Index. Vergelijk: aandelenrisicopremie.
Tip anderen
|