De begrotingsregels zijn de budgettaire spelregels om een verantwoord financieel beleid te kunnen voeren. Ze worden opgesteld om een doelmatige verdeling van middelen en beheersing van de financiën (het huishoudboekje) mogelijk te maken.
Enkele voorbeelden van begrotingsregels zijn:
- De maximale omvang van het begrotingstekort (dus een negatief overheidssaldo, gemeten als een percentage van het bruto binnenlands product/bbp).
- De maximale omvang van de staatsschuld.
- Een strikte scheiding tussen de inkomsten en de uitgaven. Dat wil zeggen: een meevaller bij de inkomsten wordt niet gebruikt voor extra uitgaven. Andersom hoeft er niet direct bezuinigd te worden op de uitgaven als er een tegenvaller is aan de inkomstenkant.
- Elke sector compenseert overschrijdingen binnen het eigen uitgavenkader Dit betekent dat tegenvallers in een sector binnen dat uitgavenkader worden opgevangen. Dus als bij de ene sector meevallers zijn, mag dit niet zo maar voor tegenvallers (overschrijdingen) in een andere sector worden gebruikt.
Die begrotingsregels zijn uiteraard goed, maar zonder naleving (begrotingsdiscipline) en handhaving van die regels zijn ze uiteraard weinig effectief.
Voorbeeld
- 'Het failliet van de Europese begrotingsregels: Frankrijk houdt zich er nu al niet aan - .....Dit is namelijk de eerste test van de nieuwe begrotingsregels. Als je landen nu al weg laat komen, dan zijn ze echt niets waard. Maar als het gebeurt, dan wordt Frankrijk boos en krijg je spanningen tussen Parijs en Brussel. Als je het niet doet, dan weet iedereen dat de nieuwe begrotingsregels niets voorstellen. ......Het begrotingstekort is behoorlijk en gaat richting de 6 procent van het bruto binnenlands product, terwijl de uiterste grens 3 procent. Daarom zijn er veel plannen nodig en niet alleen één A4'tje om het recht te breien.'
Bron: BNR, podcast Arnoud Boot en Edin Mujagic - 24-09-2024.
- EU-landen en Europarlement sluiten felbevochten akkoord over soepeler begrotingsregels - Wat vriend en vijand lang voor onmogelijk hadden gehouden, gebeurt nu dan toch: de Europese Unie versoepelt haar begrotingsregels in het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) uit 1997. Een delegatie Europarlementariërs wist vrijdagnacht na ruim zestien uur onderhandelen een politiek akkoord te sluiten met huidig EU-voorzitter België. Daarin is afgesproken hoe de EU-landen hun hoge staatsschulden en begrotingstekorten vanaf het begrotingsjaar 2024-2025 te lijf moeten gaan. (.....) Belangrijkste verandering is dat de gehate, maar massaal genegeerde ‘1/20ste-regel’ overboord gaat. Dit is de officiële naam voor de verplichte schuldreductie van 5% per jaar voor landen met hoge schulden. De schuldennorm van ten hoogste 60% van het bbp blijft wel overeind, net als de regel dat een begrotingstekort maximaal 3% van het bbp mag bedragen.'
Bron: FD - 10-02-2024.
- 'Italië wijkt niet alleen af, het zoekt ook doelbewust ruzie. Minister Tria van Financiën meldde zelf al per brief aan de Commissie dat Italië de Europese begrotingsregels niet langer wil respecteren. ....Voor Italië betekenen de Europese afspraken – afgestemd in de eurogroep, dus ook door Italië zelf – vooral dat het land meer werk moet maken van de afbouw van de staatsschuld. Met 130 procent van het bbp ligt die te hoog. Daarom moet ook het begrotingstekort lager dan de 3-procentsgrens uitkomen: volgend jaar op 0,8 procent. De regering wil 2,4 procent.'
Bron: NRC - 21-11-2018.
Zie ook: begroting, budget, begrotingsbeleid, begrotingsanker, begrotingskader, begrotingsevenwicht, uitgavenkader, meevaller, onderuitputting, tegenvaller, uitsmeren, staatsschuld, staatsschuldquote, schuldenrem, schuldenplafond, begrotingscommissaris, Pact voor Stabiliteit en Groei, eurozondaars, zuinige vijf, EMU-saldo, EMU-schuld, EMU-schuldquote, sixpack (EU), Zalmnorm, Studiegroep Begrotingsruimte. Vergelijk: begrotingsdiscipline.
Tip anderen
|