De zekerheid dat men de beschikking heeft over de middelen om zijn levensonderhoud en levenspatroon te waarborgen volgens de geldende normen van welvaart en welzijn (bron: Oosthoek encyclopedie).
Het gaat hier om adequate en duurzame toegang tot (beschikking over) inkomen en middelen om in de basisbehoeften te voorzien, met inbegrip van adequate toegang tot voedsel, drinkwater, gezondheidsvoorzieningen, onderwijskansen, huisvesting, tijd voor gemeenschapsparticipatie en sociale integratie.
Bestaanszekerheid kent dus raakvlakken met diverse thema's, zoals werken, wonen, onderwijs, sociale zekerheid en volksgezondheid.
De term is in zekere zin een containerbegrip - een begrip zonder scherp afgebakende betekenis waaraan iedere taalgebruiker zelf nader invulling kan geven - en speelde in de Nederlandse kamerverkiezingen van 2023 een grote rol.
Voorbeeld
- 'Van armoedeval tot werkloosheid: het debat over bestaanszekerheid kent grote dilemma’s - ....Het thema domineert Prinsjesdag, en de opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen, maar felle ideologische discussies zijn er nog nauwelijks over: bestaanszekerheid. Er lijkt grote eensgezindheid te heersen in politiek Den Haag. Terwijl het onderwerp genoeg lastige keuzes en dilemma’s met zich meebrengt.'
Bron: NRC - 15-09-2023.
- 'De bestaanszekerheid der bevolking en spreiding van welvaart zijn voorwerp van zorg der overheid.'
Bron: Nederlandse Grondwet, artikel 20, lid 1.
- 'Na de Tweede Wereldoorlog werd, langs de eerste lijn, een uitgebreid en genereus stelsel van sociale zekerheid opgebouwd dat niet alleen tegen werkloosheid, maar ook tegen tal van andere bedreigingen van de bestaanszekerheid, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid, ouderdom en verweduwing, inkomensbescherming bood. In dezelfde periode werd een succesvol keynesiaans vraagbeleid gevoerd dat de golven van de conjunctuur dempte, waardoor tot begin jaren zeventig de werkloosheid op een zeer laag peil bleef.'
Bron: WBS.nl, Moderne bestaanszekerheid, auteur: Paul de Beer - 2011.
Engels: (household) livelihood security.
Zie ook: welvaart, welzijn, basisbehoeften, basisbehoeftenniveau, bestaansminimum, armoede, armoedegrens, armoedeval, kansarmoede, inkomen, minimumloon, basisinkomen, leefbaar loon, niet-veel-maar-toereikendcriterium, sociale zekerheid, verzorgingsstaat, uitkering, toeslag, toeslagen, belasting, belastingdruk, precariaat, verdrukte midden, wegwerparbeid, populisme. Tegenovergesteld: bestaansonzekerheid.
Tip anderen
|