De armoedegrens is het inkomen dat iemand nodig heeft om te kunnen voorzien in de basisbehoeften. Bij een inkomen gelijk aan de armoedegrens gaat het inkomen helemaal op aan uitgaven voor die basisbehoeften.
De Wereldbank hanteert als armoedegrens een inkomen van 1,25 Amerikaanse dollar (USD) per dag.
De Europese Unie noemt iemand arm als deze persoon minder dan 60% van het mediaan inkomen van een volwassene in het land van vestiging tot zijn beschikking heeft.
Armoedecijfers verschillen sterk met de gehanteerde definitie van armoede. Afhankelijk van de gekozen definitie is er in een land dus meer of minder armoede.
Die definitie is ook politiek van belang. De wijze waarop wordt vastgesteld wat in de statistieken wel en niet onder armoede valt, bepaalt de armoedegrens. De politiek stelt zich doorgaans ten doel het aantal mensen onder de armoedegrens met een bepaald percentage terug te dringen, of ten minste niet te laten groeien.
Voorbeeld
'Minder mensen in armoede door nieuwe definitie - Er zijn minder mensen die in armoede leven dan tot nu toe werd gedacht. Dat is het gevolg van een nieuwe definitie van armoede die is opgesteld door het CBS, Nibud en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Er wordt nu nauwkeuriger gekeken naar het geld dat mensen beschikbaar hebben om van te leven. En voor het eerst worden mensen die weinig inkomen hebben, maar nog genoeg geld hebben om het nog een jaar uit te zingen niet meegeteld als arm. Volgens die nieuwe definitie leefden vorig jaar 540.000 mensen in armoede. Volgens de oude berekeningen waren dat er 820.000. ..... In 2018 had een huishouden dat in armoede leefde gemiddeld 10 procent minder dan de armoedegrens. Vorig jaar was dat opgelopen tot 16 procent. .... De armoedegrens lag in 2023 op 1510 euro per maand voor een alleenstaande. Voor een stel met twee jonge kinderen lag deze op 2535 euro, stellen de onderzoekers in het nieuwe rapport.'
Bron: NOS - 17-10-2024.
Engels: poverty line.
Zie ook: armoede, koopkracht, koopkrachtnorm, poverty headcount ratio, lage-inkomensgrens, basisbehoeften, basisbehoeftenniveau, niet-veel-maar-toereikendcriterium, just about managing, bijstandsniveau, sociaal minimum, crepeerindex, bijstandsniveau, lage-inkomensgrens, inkomensarmoede, armoedeval, verzorgingsstaat.
Tip anderen
|