dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Trumpcoin
Een door Donald Trump (die op 21-2-2025 werd beëdigd als 47e ... >>
 Vandaag 21-01-2025
22042 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 noteren
2 official cash rate
3 treasury stock
4 flitsemissie
5 handelend onder de naam
 Thema's
 Recent verbeterd
20-01Trumpcoin
20-01oligarchie
20-01prijs-kwaliteitverhoud...
20-01memecoin
20-01shitcoin
20-01ondernemersvertrouwen
20-01rug pull
20-01Dogecoin
20-01zelfstandige zonder pe...
20-01freelancer
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9penny wise, pound foolis...
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

armoede


Van armoede bestaan veel verschillende definities en invalshoeken. Met armoede in enge zin wordt gebrek, een tekort aan financiële middelen bedoeld.
In andere definities van armoede wordt niet alleen naar een gebrek aan financiële middelen gekeken, maar naar een breder scala aan zaken, zoals (het gebrek aan) werk en inkomen, onderwijs en opleidingsniveau, maatschappelijke participatie, zelfredzaamheid, gezondheid, wonen en leefomgeving, discriminatie, veiligheid, toekomstperspectief, levensverwachting en dergelijke. Het hier dus niet alleen om welvaart, maar vooral om welzijn (of het gebrek er aan).

Armoede betekent dan dat individuen of huishoudens dermate beperkte middelen hebben, dat zij uitgesloten zijn van de minimum aanvaardbare levensstijl van de lidstaat waarin zij leven; armoede wordt dus eigenlijk altijd bekeken in verhouding tot de algemene levensstandaard van een land en is dus meestal een relatief begrip. Armoede is altijd afhankelijk van tijd en plaats. Kern van de zaak is: wat heeft men nodig om op dit moment in de eigen gemeenschap op een aanvaardbaar minimumniveau te functioneren.

Armoedecijfers verschillen met de gekozen definitie. Afhankelijk van de gekozen definitie is er in een land dus meer of minder armoede (zie ook: armoedegrens). In absolute zin is het zeer arbitrair om iets te zeggen over wat armoede nu precies is.

Belangrijke internationale organisaties voor de bestrijding van armoede zijn het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Op de websites van deze organisaties is ook zeer veel statistische informatie te vinden.

Voorbeeld

  • 'Er zijn minder mensen die in armoede leven dan tot nu toe werd gedacht. Dat is het gevolg van een nieuwe definitie van armoede die is opgesteld door het CBS, Nibud en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Er wordt nu nauwkeuriger gekeken naar het geld dat mensen beschikbaar hebben om van te leven. En voor het eerst worden mensen die weinig inkomen hebben, maar nog genoeg geld hebben om het nog een jaar uit te zingen niet meegeteld als arm. .... Voorheen waren er vijf verschillende manieren om armoede te berekenen. Voor dit rapport hebben de onderzoekers één nieuwe meetmethode ontwikkeld, die ze allemaal blijven gebruiken. De methode is bovendien nauwkeuriger. Ze keken niet alleen naar de inkomsten en de uitgaven voor bijvoorbeeld huisvesting en energie, maar ook naar het vermogen van een huishouden. Als een gezin bijvoorbeeld geen inkomen heeft, maar wel veel spaargeld en geen schulden, dan geldt het niet langer als arm. Ze kunnen immers rondkomen van hun spaargeld, is het idee. Door dit mee te nemen blijkt dat het aantal arme Nederlanders lager is dan eerder gedacht.'
    Bron: NOS - 17-10-2024.

  • 'Om deze ‘begripskloof’ te dichten, moeten we voorbij aan de gangbare definities, of die nu komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek of het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het eerste instituut hanteert de lage inkomensgrens (minder dan €1200 per maand), het tweede het iets genereuzere ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’ (minder dan €1573 per maand). In beide gevallen is armoede een kwestie van te weinig geld. Tegenover deze oppervlakkige benadering staat ‘de diepte van armoede’, waarvoor beleidsmakers onvoldoende oog hebben. Armoede is bijvoorbeeld ook: meer schulden, stress en scheidingen. Arme mensen beschikken dan weer nauwelijks over ‘instantiekapitaal’, wat duidt op het vermogen van burgers om hun weg te vinden in de steeds complexere verzorgingsstaat.'
    Bron: FD - 24-05-2024.


Engels: poverty.


Zie ook: armoedegrens, poverty headcount ratio, armoedeval, kansarmoede, just about managing, ouderdomsarmoede, basisbehoeftenniveau, sociaal minimum, inkomensarmoede, lage-inkomensgrens, niet-veel-maar-toereikendcriterium, diepe armoede, deep poverty, energiearmoede, verzorgingsstaat, Millenniumdoelstellingen, financiële uitsluiting, unbankable, bodem van de piramide, ontwikkelingsland, Wereldvoedselorganisatie, Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds, Global Economic Prospects, Human Development Index, Internationale Vrouwendag, Lorenz-curve, Gini-index, inkomensongelijkheid, verzorgingsstaat, the haves and the have nots. Vergelijk: welvaart, welzijn.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter A.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet