De minimale uitgaven voor onvermijdelijke, basale zaken - zoals voedsel, kleding en wonen - en enkele andere moeilijk te vermijden kosten; denk hierbij aan zaken als vervoer, verzekeringen en persoonlijke verzorging.
Een norm die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is vastgesteld.
Bij het meten van armoede in Nederland wordt zowel gekeken naar het leefbaar loon (basisbehoeftenniveau) als naar het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Dat laatste criterium is iets ruimer dan het basisbehoeftenniveau, omdat ook rekening wordt gehouden met de kosten van ontspanning en sociale participatie.
Het basisbehoeftenniveau wordt in Nederland vaak als referentiebudget voor de armoedegrens gebruikt.
Zie ook: niet-veel-maar-toereikendcriterium, levenstandaard, bestaanszekerheid, bestaansonzekerheid, financieel kwetsbaar, armoede, armoedegrens, just about managing, sociale samenhang, sociale uitsluiting, kansarmoede, armoedegrens, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Vergelijk: sociaal minimum, bijstandsniveau, lage-inkomensgrens, niet-veel-maar-toereikendcriterium, leefbaar loon, basisinkomen, werkende armen, precariaat.
Tip anderen
|