Ook: 1%.
Een door Occupy-beweging gebruikt begrip voor de 1% rijksten in de (van oorsprong: Amerikaanse) samenleving die een onevenredig groot deel van het kapitaal, politieke invloed en productiemiddelen controleren.
De Occupy-beweging beschouwde zich als de stem van de overige 99% ("We are the 99%").
De ''een procent'-vergelijking wordt regelmatig gebruikt in publicaties over inkomensongelijkheid en de verdeling van inkomen, vermogen en welvaart.
Voorbeeld
'De allerrijkste Amerikanen – zoals Amazon-topman Jeff Bezos, Tesla-CEO Elon Musk of sterbelegger Warren Buffett – zagen hun vermogen het afgelopen jaar weer verder toenemen. Volgens de Amerikaanse centrale bank staat het verzamelde vermogen van de rijkste 1 procent Amerikanen nu gelijk aan een waanzinnige 45.900 miljard dollar. Dat is 6.500 miljard dollar meer dan het jaar daarvoor. In de loop van de hele pandemie nam dat vermogen zelfs met 12.000 miljard dollar toe. .....Volgens de cijfers bezit 1 procent van de rijkste Amerikanen in 2021 zo’n 32,2 procent van de totale welvaart in de VS. De welvaart die de laagste 90 procent van de Amerikaanse bevolking bezit, ging er in 2021 dan weer op achteruit in vergelijking met voor de pandemie. In 2021 was zo’n 30,2 procent van alle welvaart in handen van die laagste 90 procent, tegenover 30,5 procent voor de pandemie.'
Bron: Business AM - 01-04-2022.
Zie ook: Occupy Wall Street, inkomensongelijkheid, inkomenskloof, welvaartskloof, vermogensongelijkheid, doorsijpeleffect, Gini-coëfficiënt, Lorenz-curve, Kuznetscurve, polarisatie-index, the haves and the have nots, Piketty, Thomas, ultrarijken, ultra high net worth individuals, plutocratie, plutonomie, grootkapitaal, marktelite, Eat the Rich. Vergelijk: precariaat.
Tip anderen
|