De ongelijkheid tussen het totaal van individuele bezittingen (de individuele vermogens); het verschil in (financieel) vermogen tussen verschillende groepen mensen in de samenleving. Als dat verschil relatief groot is wordt ook wel gesproken van een vermogenskloof.
Net als bij inkomensongelijkheid kan deze ongelijkheid in kaart worden gebracht met behulp van de Gini-coëfficiënt (Gini-coëfficiënt van vermogen).
Voorbeeld
- 'Vermogens van Nederlandse huishoudens zijn ongelijk verdeeld1. Zo bezat de 1% meest vermogende huishoudens in 2022 ruim 20% van het totale private vermogen. De top 0,01% grootste vermogens bezat zo’n 3%. Volgens veel gebruikte maatstaven - zoals de Gini-coëfficiënt en het aandeel van het vermogen in bezit van de meest vermogenden - is tussen 2006 en 2022 de vermogensongelijkheid redelijk constant of licht stijgend geweest. Onderliggend zijn er echter wel groeiende verschillen tussen groepen huishoudens: tussen eigenwoningbezitters en huurders, tussen jongeren en ouderen, en tussen directeuren-grootaandeelhouders en werknemers en zelfstandige ....ondernemers.'
Bron: CPB, rapport De lange weg naar de top: vermogensmobiliteit in Nederland - augustus 2024.
- 'Een kwart van het totale vermogen in Nederland is in handen van 1 procent van de huishoudens. En voor een op de vier huishoudens geldt dat zij netto gezien een schuld hebben. De vermogensverdeling in Nederland is schever dan gedacht, blijkt uit de conclusies van een werkgroep onder leiding van Laura van Geest, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. In de werkgroep zitten financiële experts van verschillende ministeries, het Centraal Planbureau, het Centraal Bureau voor de Statistiek en De Nederlandsche Bank. De verschillen tussen de inkomensgroepen groeien doordat een kleine groep profiteert van hun aandelen - meer dan eerst gedacht - en van de stijgende huizenprijzen. Ook de belastingdruk is voor de top van 1 procent meest vermogenden lager dan voor andere huishoudens.'
Bron: NOS, 06-07-2022
- 'De 10 procent rijkste huishoudens in Nederland zijn samen goed voor een vermogen van 876 miljard euro. Daarmee hebben zij bijna 62 procent van het totale vermogen van alle huishoudens in handen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In totaal hebben Nederlandse huishoudens een vermogen van 1416,8 miljard euro. Dat is het totaal van de bezittingen waar vervolgens de schulden al vanaf zijn getrokken......de meest vermogende 20 procent van Nederland heeft 80 procent van het totaal. Dat staat in schril contrast met de onderste 20 procent. Zij hebben per saldo meer schulden dan bezittingen.
Bron: RTLZ - 18-11-2019.
Zie ook: ongelijkheid, verdelingsvraagstuk, vermogen, Gini-coëfficiënt, Parade van Pen, One Percent, the haves and the have nots, gele hesjes, limitarisme. Vergelijk: inkomensongelijkheid, inkomenskloof, welvaartskloof.
Tip anderen
|