Door de Italiaanse statisticus Corrado Gini ontwikkeld verhoudingsgetal dat de mate aangeeft waarin een actuele verdeling afwijkt van een situatie van volledige gelijkheid.
Het getal wordt vaak gebruikt in de economie, bijvoorbeeld om inkomensongelijkheid of vermogensongelijkheid aan te duiden.
De waarde 0 geeft een 'perfecte gelijkheid' aan (iedereen heeft - bijvoorbeeld - hetzelfde inkomen), het getal 1 de 'perfecte ongelijkheid': 1 persoon heeft al het inkomen, de rest heeft geen inkomen.
Voorwaarde voor de bepaling van een zuivere Gini-coëfficiënt is het gebruik van positieve waarden.
Om praktische redenen wordt meestal de Gini-index gebruikt, de Gini-coëfficient maal 100.
Voorbeeld
'De inkomensongelijkheid in Nederland is verhoudingsgewijs zeer laag, met in 2022 een Gini-coëfficiënt van 26,3. Dat moet je zien op een schaal die bij Eurostat loopt van 0, waarbij alle inkomens precies hetzelfde zijn, tot 100, waarbij Elon Musk in het jaar 2050 al het inkomen heeft en de rest van de wereld niets.......Het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert voor Nederland een Gini-coëfficiënt voor de vermogensongelijkheid van 0,74 op een schaal van 0 tot 1, over 2021. Worden pensioenen meegeteld, dan gaat daar zo’n 0,1 punt van af en is Nederland vermoedelijk een internationale middenmoter in vermogensongelijkheid.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 21-09-2023.
Zie ook: inkomen, inkomensongelijkheid, vermogensongelijkheid, welvaart, armoede, Lorenz-curve, Great Gatsby-curve, superrijken, plutonomie, positional wealth, the haves and the have nots, One Percent, Dystopia. Vergelijk: Parade van Pen, Lorenz-curve, Theil-index, S10/S1.
Tip anderen
|