dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
overexposure
Te veel risico, bijvoorbeeld in een effectenportefeuille. ... >>
 Vandaag 28-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 corporate
4 excasso
5 reconciliatie
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

herstructurering


Ook: reconversie, financiële herstructurering.
Een ingrijpende aanpassing ten aanzien van de structuur, de operatie of de balans van een onderneming, met name als het gaat om het vreemd vermogen (de schulden). Meestal worden nieuwe afspraken gemaakt met schuldeisers, bijvoorbeeld over de looptijd voor terugbetaling of kwijtschelding van bepaalde schulden.
Dit gaat vaak gepaard met reorganisaties en saneringen, verkoop van activa en het doorvoeren van substantiële kostenbesparingen (bijvoorbeeld door ontslagen).

Herstructurering is meestal aan de orde wanneer een onderneming in zwaar weer zit en het voortbestaan in gevaar is; de herstructurering heeft dan als hoofddoel de onderneming te laten overleven en in aangepaste vorm voort te laten bestaan c.q. weer levensvatbaar te maken.
Ook wordt bij de herstructurering van bedrijven vaak het begrip turn-around gebruikt.

Bij het afstempelen (kwijtschelden) van een (staats-)schuld wordt ook gesproken van herstructureren (zie ook: herprofileren (van een schuld)).

Indien het vreemd vermogen wordt geherstructureerd, wordt in het Engels gesproken over debt restructuring.

Voorbeeld

  • 'De schuldeisers van Accell vrezen dat ze hun geld niet terugkrijgen van de fietsenfabrikant. Het gaat om een grote groep van vooral buitenlandse beleggers. Ze hebben zich verenigd om een vuist te kunnen maken bij een mogelijke schuldsanering. Zo’n financiële herstructurering dreigt, zeggen verschillende bankiers op voorwaarde van anonimiteit. De producent van Batavus- en Koga-fietsen staat er al anderhalf jaar financieel slecht voor. .... De schuldeisers gaan samen met hun adviseur in gesprek met de directie van Accell, over hoe de fietsenfabrikant weer financieel gezond kan worden. Een optie is dat de aandeelhouders opnieuw de portemonnee trekken. Een andere optie is dat crediteuren schuld inruilen tegen een aandelenbelang.'
    Bron: FD - 11-03-2024.

  • 'De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met het opkoopprogramma van schulden inmiddels 341 miljard euro aan Italiaanse staatsschulden verzameld. Die moeten gewoon worden kwijtgescholden, herstructureren heet dat in jargon, hebben de Vijfsterrenbeweging en de Lega bedacht. Eerlijk zullen we alles in Europa samen delen is de gedachte, dus ook de schuld, die gewoon over de schutting wordt gekieperd.'
    Bron: NOS.nl - 18-05-2018.


Engels: restructuring, debt restructuring.


Zie ook: herstructureringslasten, voorziening, buitengewone lasten, big bath, reddingsplan, reorganisatie, rationaliseren, sanering, turn-around, strategische heroriëntatie, herfinanciering, herkapitalisatie, afstempelscenario, balanssanering, herprofileren (van een schuld), debt restructuring, noodkrediet, herstructureringslasten, schuldenlast, problematische schulden, probleemkredieten, schuldsanering, schuldenplan, sovereign debt restructuring mechanism, schuldenruil, schuldverlichting, rentepauze, distressed debt firms, afstempelen (van een effect), collectieve actie clausule, afwikkelfonds, turn-around, doorstart, surseance van betaling, technisch faillissement, sterfhuisconstructie, Wet Homologatie Onderhands Akkoord, afkoelingsperiode, schoktherapie, shake-out, investeringsstop, desinvesteren, exit, afstoten, etalage (onderneming in de), tafelzilver, kroonjuweel, sociaal plan, boventallig, boventalligen, ontslagronde, collectief ontslag, corporate spin-off, probleemkredieten, corporate finance, bedrijvendokter.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter H.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet