dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
fusie
 Vandaag 22-03-2019
19044 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-03Raad van Wijzen
22-03Sachverständigenrat
22-03fusie
21-03surveillance capitalis...
21-03surveillancekapitalism...
20-03World Happiness Report
20-03Federal funds
20-03Federal Open Market Co...
20-03Mercantilisme
20-03gemengde economie
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

tracker


Ook: indexfonds, indextracker, indexvolger. Een tracker is een beleggingsproduct dat een bepaalde index op de voet volgt en is eigenlijk een bijzondere vorm van een beleggingsfonds.
De index kan een aandelen-, obligatie- of commodity-index zijn; individuele onderliggende waarden worden niet geanalyseerd, geselecteerd en gevolgd. Het gaat hier dus om een vorm van passief (portefeuille-)beheer, waardoor de beheerkosten relatief laag zijn.

Een tracker gedraagt zich als een beleggingsfonds waarin alle aandelen (of andere onderliggende waarden) zijn opgenomen van de bijbehorende aandelenindex, in een identieke verhouding. Daardoor is de koers van een tracker nagenoeg gelijk aan de stand van de index of een fractie daarvan. Ook het dividend dat trackers uitkeren komt grofweg overeen met dat wat de aandeelhouder ontvangt die de onderliggende aandelen stuk voor stuk in dezelfde verhoudingen als de indexopbouw in bezit heeft.

Technisch gezien is een tracker een gestructureerd product. Feitelijk bestaat het uit een zero-strike call optie, een optie met een uitoefenprijs van nul; hierdoor gedraagt de tracker zich als een belegging in de onderliggende waarde - bijvoorbeeld een aandeel; het verschil is dat de houder geen recht heeft op dividend.

Het product stamt uit de Verenigde Staten; daar heten trackers Exchange Traded Funds (ETF's). Sinds 1993 worden ETF's verhandeld.


Zie ook: benchmark, tracking portfolio, indexbeleggen, replicatie, fysieke replicatie, synthetische replicatie, tracking error, exchange traded fund, marktportefeuille, long tracker, short tracker, leveraged tracker, Powershares QQQ, closet indexing, creation unit.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter T.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet