Problematische schulden zijn schulden en betalingsachterstanden die moeilijk of niet terugbetaald kunnen worden en die dermate ernstig zijn dat er meer problemen door ontstaan, zoals nieuwe schulden of het niet meer kunnen aflossen van al bestaande andere schulden.
Deze schulden ontstaan vaak als er plotseling grote onvoorziene uitgaven zijn of wanneer iemand er op een bepaald moment in inkomen op achteruit gaat, maar ook door onverantwoord gedrag.
Er ontstaat dan een situatie waarin een natuurlijk persoon of huishouden niet in staat is om zonder hulp de aangegane verplichtingen te vervullen.
Deze schulden zijn vaak vanuit het perspectief van de crediteur ook problematisch: het is heel lastig de uitstaande vordering te innen.
Overigens zijn er geen vaste of sluitende definities van het begrip. Bij een onderzoek door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit 2005 werd de volgende definitie gehanteerd:
"Er is sprake van een problematische schuldsituatie indien van een natuurlijke persoon redelijkerwijs is te voorzien dat hij niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden of waarin hij heeft opgehouden te betalen, bepaald op basis van de volgende criteria:
- de som van de geëiste maandelijkse betalingen is hoger ten opzichte van de ... gecalculeerde aflossingscapaciteit en;
- er geen bereidheid is van schuldeisers om een betalingsregeling te treffen en;
- er geen mogelijkheid van herfinanciering van de schulden is en;
- er geen aanwezigheid van vermogen is dat geliquideerd kan worden."
De Schuldeiserscoalitie hanteert als definitie: schulden die niet binnen 3 jaar terug te betalen zijn.
Problematische schulden leiden ook tot enorme maatschappelijke kosten. Zo zijn mensen met schulden minder productieve werknemers en melden ze zich vaker ziek. Maar dat zijn slechts enkele van een hele reeks kostenveroorzakende factoren.
Voorbeeld
'De overheid slaagt er maar niet in om problematische schulden bij Nederlanders te verminderen, ook al is die ambitie er al jaren. Dat is niet alleen nadelig voor deze mensen, maar voor de hele samenleving. Problematische schulden veroorzaken zeker 8,5 miljard euro aan maatschappelijke kosten per jaar. Dat is bijna 500 euro per Nederlander. Die conclusie trekken ambtenaren van verschillende ministeries donderdag in een zogeheten ‘interdepartementaal beleidsonderzoek’. Een onafhankelijk rapport waar politiek Den Haag meestal veel gezag aan toekent. ..... Meer dan de helft van de kosten, 4,5 miljard euro, wordt veroorzaakt doordat mensen met schulden minder productieve werknemers zijn. Door stress hebben ze minder concentratie, slapen ze slechter of komen ze te laat. Ook melden ze zich vaker ziek....Het totaalbedrag van 8,5 miljard euro is volgens de onderzoekers een „stevige onderschatting”. Ze noemen in hun rapport 43 kostenposten, maar bij slechts 19 hangen ze daar een bedrag aan, omdat ze dit goed wilden onderbouwen. Naast de kosten op de werkplek gaat het bijvoorbeeld om werkloosheidsuitkeringen en de kosten voor incassobureaus, deurwaarders en rechters. '
Bron: NRC - 27-06-2024.
Zie ook: krediet, schuld, afloscapaciteit, betalingsachterstand, overbestedingsschulden, overlevingsschulden, aanpassingsschulden, compensatieschulden, consumptief krediet, tophypotheek, kredietruimte, krediethistorie, kredietbeoordeling, onzichtbare schulden, overkreditering, schuldenval, herfinancieringsrisico, maatschappelijke kosten, schuldsanering, schuldhulpverlening, beschermingsbewind, schuldinflatie, sociaal bankieren, Geld lenen kost geld, Bureau Krediet Registratie, Wet schuldsanering natuurlijke personen, Geldfit, Schuldenwijzer, Schuldeiserscoalitie, Landelijk Convenant Vroegsignalering, spookschuld, zombie household, geldstress, schuldenkramp. Vergelijk: onzichtbare schulden.
Tip anderen
|