Letterlijk: weggaan, iets verlaten.
Bij investeringen: winst nemen, verzilveren van een belang ('cashen'), de wijze waarop een belegger een bepaalde positie kan sluiten, bijvoorbeeld door aandelen te gelde de maken door een onderhandse plaatsing van aandelen of een beursgang (beursexit).
Voorbeeld
'De Nederlandse private-equitymaatschappij AlpInvest heeft een sterk jaar achter de rug. De investeerder profiteerde van de hoge prijzen waartegen bedrijven van eigenaar wisselen. Uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag blijkt dat AlpInvest vorig jaar een nettorendement behaalde van 18,1%. Dat is een stuk hoger dan in 2016, toen het rendement 10,4% bedroeg. Een aantal 'zeer sterke exits' is volgens directeur Paul de Klerk een van de verklaringen voor het verschil. .....AlpInvest verkocht onder meer zijn belang in brillenketen Hans Anders....'
Bron: FD - 11-06-2018
Het exit-begrip wordt ook driftig gecombineerd met landennamen.
In het kader van de eurocrisis wordt door sommigen gezinspeeld op de mogelijkheid dat sommige landen de eurozone zouden kunnen verlaten, denk aan de 'Griekse exit' (Grexit), de 'Italiaanse exit' (Italexit), enzovoorts.
Het begrip brexit - het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten - is ook bijna dagelijks in het nieuws.
Zie ook: strategische opties, exitstrategie, winst nemen, verzilveren, cashen, cash-on-cash return, beursgang, desinvesteren, venture capital, private equity, uitrookprocedure, uit de notering halen, brexit, Catalexit, Italexit, Frexit, Grexit, Nexit, Spexit.
Tip anderen
|