In het Nederlands ook wel 'bbp-kloof' of 'outputkloof' genoemd.
Het verschil tussen het werkelijke productieniveau (de output) van een economie - zoals het bruto binnenlands product (bbp) - en de output die de economie idealiter zou kunnen hebben gehad als deze op volle capaciteit of met maximale efficiëntie zou werken (de potentiële output).
Een negatieve output gap (de werkelijke output is lager dan de potentiële output) wijst op een situatie waarin productiemiddelen niet efficiënt worden ingezet.
Een positieve output gap (de werkelijke output is hoger dan de potentiële output) wijst erop dat de output groter is dan de economie eigenlijk aankan (qua kapitaal, arbeid, en dergelijke); er is dan sprake van een oververhitting van de economie, hetgeen weer inflatie tot gevolg kan hebben. Een positieve ouput gap is daarom een voorlopende conjunctuurindicator ('leading indicator') voor inflatie.
Een aanhoudend grote 'output gap'wordt in het Engels ook wel een 'plog' genoemd, een 'persistent large output gap'.
Voorbeeld
- 'Dankzij een groei van gemiddeld ruim 2% in 2015-‘16 en zo’n 3% in 2017-’18 heeft de Nederlandse economie een flink deel van het verlies door de beide recessies ingelopen. In de voorbije jaren produceerde de economie nog steeds beneden haar capaciteit. Er was sprake van een ‘negatieve output gap’. Volgens berekeningen van het CPB en de OESO zal deze gap in 2018 eindelijk sluiten (volgens de Europese Commissie al in 2017). Dat betekent dat er minder of geen inhaalvraag meer zal zijn.'
Bron: ABN AMRO Insights - 06-12-2017.
- 'De Nederlandse economie presteert al een tijdje boven haar kunnen. Dat is te merken aan de krapte op veel plekken, met name op de arbeidsmarkt. Er is te veel werk voor te weinig mensen. Van horeca tot zorg, van onderwijs tot spoorwegen. De krapte in de economie draagt ook bij aan de inflatie. Economen noemen dit verschijnsel een ‘positieve output gap’. Oftewel: het verschil tussen het werkelijke productieniveau van de economie, en de ‘output’ die de economie aankan zonder dat er kraptes optreden.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 11-01-2023.
Zie ook: groeipotentieel, aanbodzijde van de economie, bezettingsgraad, Taylor-rule, conjunctuurindicator, oververhitting (van de economie), hoogconjunctuur, inflatie, inhaalvraag.
Tip anderen
|