Degrowth is een term voor zowel een politieke, economische en sociale beweging als een reeks theorieën die het paradigma van economische groei bekritiseert.
Degrowth - 'kleiner groeien' - benadrukt de noodzaak om de wereldwijde consumptie en productie te verminderen (sociaal metabolisme) en pleit voor een sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame samenleving, waarbij sociaal en ecologisch welzijn het bruto binnenlands product (bbp) als indicator van welvaart vervangt. Hoewel het bbp dus waarschijnlijk zal krimpen in een 'degrowth-samenleving', dus een maatschappij waarin de doelstellingen van de degrowth beweging worden bereikt, is dit niet het primaire doel van degrowth. Het belangrijkste argument van degrowth voorstanders is dat een oneindige expansie van de economie fundamenteel in strijd is met eindige planetaire grenzen.
De denkbeelden van de degrowth-beweging worden spottend ook wel als 'kaboutersocialisme' betiteld.
Voorbeeld
- 'Staande ovaties kregen de economen die pleiten voor degrowth-modellen als dat van Hickel. Kern van die modellen is dat in de rijke landen materiële productie en consumptie drastisch teruggebracht (moeten) worden. Investeringen moeten veel meer gaan naar onderwijs en gezondheidszorg, terwijl de ongelijkheid in inkomens en vermogen moet worden bestreden. De nadruk op werk moet wegvallen door kortere werkwerken, iedereen zou een basisinkomen moeten krijgen.'
Bron: NRC - 19-05-2023.
- 'Stoppen met groeien, dat is volgens de aanhangers van de degrowth-beweging de enige manier om te voorkomen dat de mensheid de aarde uitput. Een heldere boodschap met vergaande consequenties. Immers: we zullen, zeker in het rijke Westen, afscheid moeten nemen van een deel van onze levensstijl, omdat die de grenzen van de draagkracht van de aarde (ver) overschrijdt.
Tegelijkertijd moeten landen die nu nog ver onder die niveaus zitten, qua inkomens, CO2-uitstoot of anderszins, de ruimte krijgen om te groeien. De wereld zoals die nu is vastpinnen in de huidige verhouding tussen arm en rijk is onredelijk: in zekere zin is het toeval dat het ene land welvarend is en het andere in armoede leeft. Inwoners van landen met relatieve armoede moeten de kans krijgen in elk geval naar het gemiddelde toe te groeien.'
Bron: NRC, Egbert Kalse & Erik van Gameren - 08-07-2022.
Zie ook: economische groei, groeiverslaving, welvaart, welzijn, brede welvaart, slowbalisering, krimp van de economie, negatieve groei, nieuwe normaal, duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, ecologische voetafdruk, Earth Overshoot Day, consuminderen, reclametaks, rentmeesterschap, armoede, armoedekloof, inkomensongelijkheid, basisinkomen. Vergelijk: growthism, deglobalisering, slowbalisering, friendshoring. Vergelijk: Club van Rome.
Tip anderen
|