Het gegeven dat niet alle marktpartijen over dezelfde informatie beschikken; één partij of sommige partijen beschikken over meer, tijdiger of betere informatie dan de andere. Door een situatie met asymmetrische informatie kan relevante informatie verborgen blijven voor bepaalde partijen. Hierdoor is er sprake van een onbalans in de machtsverhoudingen tussen diverse partijen.
Voorbeeld
- Bij ondernemingen; het verschijnsel dat bestuurders van ondernemingen vaak betere informatie over de waarde van de onderneming hebben dan beleggers (aandeelhouders).
- Bij pensioenfondsen; door het gesloten karakter van pensioenfondsen en de ondoorzichtigheid en incompleetheid van het pensioencontract kan de consument in de praktijk niet goed beoordelen hoe het pensioenfonds ervoor staat.
- De situatie waarin iemand zich wil verzekeren en niet alle relevante informatie aan de verzekeringsmaatschappij verstrekt, omdat die informatie nadelig is voor degene die zich wil verzekeren.
Dit verschijnsel speelt een rol bij de principaal-agenttheorie.
In financiële markten (markten in het algemeen) kan informatie-asymmetrie leiden tot marktanomalieën, met onderwaarderingen of overwaarderingen. En ook tot het verschijnsel dat averechtse selectie wordt genoemd.
Voorbeeld
'De Europese toezichthouder ESMA overweegt nu wetgeving om verschillende snelheden in informatievoorziening door beurzen te verbieden......Esma overweegt nieuwe regelgeving om te voorkomen dat flitshandelaren kunnen blijven profiteren van een informatievoorsprong op andere beleggers. De Europese financiële toezichthouder constateert dat sommige marktpartijen de snellere prijsinformatie die zij van bijvoorbeeld Euronext krijgen, gebruiken om vooruit te lopen op transacties van andere marktpartijen. Die worden hierdoor benadeeld.'
Bron: FD.nl - 12-01-2020.
Engels: information asymmetry.
Zie ook: transparantie, marktanomalie, imperfecte markt, marktfalen, voorkennis, microseconde, pre-close call, cherry picking, wisdom of the crowd, overshooting, antifragiliteit, bedrijfswaardering, principaal-agenttheorie, verborgen waarde, averechtse selectie, moral hazard, low latency, microseconde, surveillancekapitalisme, supersterbedrijven, M*D=$^E. Vergelijk: informatieparadox.
Tip anderen
|