Ook: averechtse risicoselectie, negatieve risicoselectie.
Een gedragsrisico als gevolg van belangentegenstellingen, waardoor beslissingen worden genomen of keuzes worden gemaakt met andere gevolgen dan eigenlijk gewenst. Door dit gedrag zullen de slechtste risico's de betere van de markt verdrijven.
Voorbeelden vinden we vaak in situaties met informatie-asymmetrie, waarbij bepaalde partijen meer informatie hebben dan andere (of iets te verbergen hebben).
Een voorbeeld is de verzekeringsmarkt, waar mensen die ziektekostenpolissen aanschaffen vaak meer weten over hun eigen gezondheid en gezondheidsrisico's dan de verzekeraar. Verzekeraars zijn gebaat bij spreiding van risico. Mensen met een slechte gezondheid zullen echter eerder geneigd zijn een ziektekostenverzekering te sluiten dan mensen met een goede gezondheid en dus een lager dan gemiddeld risico; deze mensen wegen kosten en baten af en komen wellicht tot de conclusie dat de verzekering voor hen in verhouding te duur is.
De mensen met een benedengemiddeld risico verzekeren zich niet door de hoge premie. De verzekeraar wordt zo gedwongen de premie nog verder te verhogen omdat er veel claims zullen worden ingediend door mensen met bovengemiddelde risico’s.
Een middel om 'adverse selection' tegen te gaan is het invoeren van een voor iedereen verplichte ziektekostenverzekering (zie ook: Zorgverzekeringswet).
Engels: adverse selection.
Zie ook: agency theory, gedragsrisico, moral hazard, informatie-asymmetrie, principaal-agenttheorie, cherry picking.
Tip anderen
|