Wijsheid van de massa, wijsheid van de menigte, collectieve wijsheid. In de massa treffen we een diversiteit aan meningen en ideeën aan. Als deze meningen, ideeën en bijdragen bij elkaar gebracht worden, ontstaat er vaak iets dat de mogelijkheden van individuen en individuele organisaties overtreft. Dit fenomeen zien we bijvoorbeeld heel sterk bij het gebruik van sociale media (Facebook, Twitter, enzovoorts).
Bij beleggen een uitdrukking die aangeeft dat alle aan de handel deelnemende partijen elk hun eigen kennis en informatie gebruiken waardoor de koers die uiteindelijk tot stand komt de resultante is van de conclusies van alle afzonderlijke partijen. De massa in totaal beschikt over alle voorhanden zijnde informatie.
Populair vertaald met: de markt heeft altijd gelijk.
Voorbeeld
- 'Ook op goksites, waar binnen de VS sinds een rechterlijke uitspraak vorige maand mag worden ingezet op politieke gebeurtenissen (daarbuiten kan dat al jaren), wijzen de ‘odds’ (uitbetalingsratio’s) voor Harris op een voorsprong op Trump. En hetzelfde beeld zie je bij de wat oudere, relatief besloten – en dus al toegestane – ‘verkiezingsmarkten’ als Predictit of de Iowa Electronic Market, waar kan worden gehandeld in de kansen van presidentskandidaten. Maar wat zeggen deze markten? Er zou hier, in theorie, sprake kunnen zijn van wat the wisdom of the crowd wordt genoemd: het idee dat een grote groep mensen in staat is tot betere resultaten dan die van de afzonderlijke individuen. In dat geval zou je dit soort markten serieus moeten nemen. Maar een voorwaarde voor deze ‘wijsheid van de massa’ is dat de individuen elkaar niet beïnvloeden. En dat is hier wel degelijk het geval.'
Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 10-10-2024.
- 'Financiële markten worden wel als baken gezien. Zij weten waar het naartoe gaat. Ze dicteren beleid en toekomst. Maar resultaten uit het verleden …Hun naam en faam ontlenen ze aan de theorie. Alle beschikbare informatie wordt door een schare van financieel belanghebbenden in een fractie van een seconde verwerkt in de koersen. Een voorbeeld van de wisdom of crowds. Kan zijn, maar bij de Italiaanse staatsobligaties leek het deze keer nergens op. Weinig handel, grove uitslagen, interventie door de overheid zelf. Weinig wisdom, eerder madness of crowds.'
Bron: NRC, column Menno Tamminga - 06-06-2018.
Zie ook: financiële markten, gedragseconomie, technische analyse, consensustaxatie, voorspellingsmarkt, netwerkeffect, wet van de grote getallen, kuddegedrag, kuddebeleggen, sociaal handelsplatform, Twitter Predictor, crowdfunding, crowdsourcing, vergelijkingssite, surveillancekapitalisme. Vergelijk: informatie-asymmetrie.
Tip anderen
|