Geo-economie is het studiegebied dat economie en geopolitiek (machtsrivaliteit) met elkaar verbindt. Het biedt een raamwerk om te begrijpen hoe politiek, economie, technologie en geografie het internationale systeem als geheel beïnvloeden.
Geo-economie kijkt onder andere naar de ontwikkeling van het mondiaal systeem op het kruispunt van intensievere strategische concurrentie en transformatieve technologische verandering, wanneer individuele bedrijven - en niet alleen staten - de productie en ontwikkeling van kritieke technologieën kunnen domineren.
Voorbeeld
'Met Trump, Xi, Putin en al die andere leiders die macht en prestige boven winst en welvaart stellen, moeten economen zich de wereldvisie van Keynes weer aanmeten. ‘Geo-economie’ heet het nieuwe (maar dus ook oude) onderzoeksgebied op het snijvlak van economie en geopolitiek. Daar komen de inzichten van politicologen en economen samen. ... Geo-economie gaat ook over de verdediging tegen economisch machtsmisbruik. Bijvoorbeeld met strategisch industrie- en energiebeleid, met aanleg van nationale reserves van cruciale grondstoffen, het aangaan van internationale samenwerkingen en het bouwen van robuuste productieketens. De economie van oorlog en conflict is een ander belangrijk onderwerp van studie. Hoe bouw je een oorlogseconomie? Wat is de schade van cyberaanvallen? Hoe richt je een effectieve wederopbouw in?'
Bron: FD, column Het raderwerk, Mattijs Bouman - 26-04-2025.
Zie ook: geo-economische macht, welvaart, concurrentie, economische machtspositie, marktmacht, tegenmacht, handelspolitiek, industriepolitiek, economische sancties, handelsconflict, handelssancties, strategische voorraden, handelsoorlog, oorlogseconomie, supersterbedrijven, strategische alliantie, netwerkeffect, schaalvoordelen, winner-takes-all markt.
Tip anderen
|