Een vorm van kapitalisme waarin niet meer de aandeelhouderswaarde centraal staat, maar waarin de belangen van alle belanghebbenden - werknemers, klanten, toeleveranciers en de samenleving als geheel - gediend worden. Waardecreatie op lange termijn staat centraal.
Het inclusieve kapitalisme is een reactie op het ongebreidelde aandeelhouderskapitalisme dat vanaf de jaren negentig van de twintigste eeuw steeds belangrijker werd en dat onder meer leidde tot kredietcrisis in 2008 en andere excessen.
Het aandeelhouderskapitalisme heeft ook geleid tot een scheefgroei tussen de lonen van gewone werknemers en de winsten van de bedrijven. Terwijl begin jaren tachtig nog ongeveer de helft van de bedrijfswinsten opnieuw geïnvesteerd werd in bedrijven, was dat in 2018 gedaald tot ongeveer 7 procent. De overige 93 procent van de winst ging naar de aandeelhouders in de vorm van dividend en aandeleninkoopprogramma's. Ook zijn de bedrijfswinsten veel harder gestegen dan de lonen. Bovendien waren het de bestbetaalden die profiteerden van loonstijgingen.
Voorbeeld
'Het marktkapitalisme ligt onder vuur. Er is in het Westen sprake van oplopende kritiek en spanningen: de vruchten van globalisering en vrije handel dragen volgens een groeiende groep van critici in veel Westerse landen bij aan toenemende kans- en inkomensongelijkheid. Ze voeden maatschappelijke spanningen en populisme. Er is sprake van handelsoorlogen, deglobalisering en toenemende regulering, wat een heftige terugslag betekent voor de liberale markteconomie. Er wordt dan ook wereldwijd gezocht naar alternatieven in wat wel een ‘inclusief kapitalisme’ wordt genoemd.'
Bron: Fondsevent.nl - 2019.
Engels: inclusive capitalism.
Zie ook: kapitalisme, marktkapitalisme, aandeelhouderskapitalisme, aandeelhouderswaarde, loonkloof, beloningskloof, arbeidsinkomensquote, kapitaalinkomensquote, dividend, inkoop van eigen aandelen, waardecreatie, people, planet, profit, Triple P, duurzaam ondernemen, conscious capitalism, stakeholder value benadering, steward ownership, balanseconomie. Vergelijk: aandeelhouderskapitalisme, casinokapitalisme, inclusieve economie, inclusieve financiering.
Tip anderen
|