Anders dan de aandeelhouderswaarde benadering legt de stakeholder value benadering de nadruk op 'responsibility' (verantwoordelijkheid) boven 'profitability' (winstgevendheid).
Bij deze benadering geldt dat een onderneming niet alleen een instrument is van aandeelhouders, maar dat het de taak van de onderneming is tegemoet te komen aan de belangen van een grotere, veel bredere groep van belanghebbenden – zoals medewerkers, leveranciers, en afnemers – op een evenwichtige en maatschappelijk verantwoorde manier. Langetermijnsucces en samenwerking staan voorop in deze benadering.
Deze benadering wordt ook wel het Rijnlandse model genoemd. Vergelijk: shareholder value benadering (Angelsaksische model).
Voorbeeld
'Pensioenfondsen en verzekeraars moeten overwegen grotere belangen te nemen in beursgenoteerde bedrijven om zo hun rol als rentmeester beter te kunnen spelen. Die oproep doet Eumedion in een discussiestuk dat de belangengroep voor institutionele beleggers gaat voorleggen aan haar achterban, bedrijfsbesturen en de politiek. Doel is te komen tot een formeel standpunt over wat directeur Rients Abma een ‘herijking van het stakeholder-model’ noemt en een ‘verbeterde relatie’ tussen beursondernemingen en beleggers. .... Het stuk van de belangengroep is een reactie op groeiende maatschappelijke kritiek dat beursgenoteerde bedrijven hun oren te veel laten hangen naar de financiële belangen van aandeelhouders en te weinig oog hebben voor de behoeften van de samenleving. Winsten worden bijvoorbeeld uitgekeerd in de vorm van dividend of inkoopprogramma’s en onvoldoende geïnvesteerd in bijvoorbeeld de energietransitie of innovatie. Hoogleraren doen daarom voorstellen om ook andere partijen inspraak te geven bij bedrijfsbesluiten, bijvoorbeeld met het instellen van een zogenoemde maatschappelijke raad.'
Bron: FD - 18-10-2024.
Zie ook: belanghebbende, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid, geduldige investeerder, waardebeleggen, goedehuisvaderaandeel, rentmeesterschap, geduldige investeerder, inclusief kapitalisme, Rijnlands model, steward ownership, Certified B Corporation, corporate governance. Vergelijk: shareholder value benadering, creating shared value, aandeelhoudersactivisme, activistische belegger.
Tip anderen
|