dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
afbrokkelend
 Vandaag 23-05-2019
19152 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
22-05groene obligatie
21-05 Bananasplit-kartel
21-05Invest-NL
21-05paradijsbelasting
20-05Three way Banana-split...
20-05belastingparadijs
13-05staartbelegging
10-05Taoiseach
07-05dry powder
07-05kapitaalmobiliteit
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

dividend


Deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, uitgekeerde winst.
In ruil voor het verschaffen van risicodragend vermogen (eigen vermogen) aan de onderneming ontvangt de aandeelhouder stemrecht en recht op dividend.

Het dividend wordt uitgekeerd uit het bedrag dat overblijft van alle inkomsten van de onderneming, na aftrek van alle verplichtingen; een deel van dit bedrag wordt doorgaans niet uitgekeerd door de onderneming (winstinhouding), maar toegevoegd aan de algemene reserve of aangewend voor nieuwe investeringen.
Jonge, snelgroeiende ondernemingen hebben de liquide middelen doorgaans hard nodig, en zullen meestal weinig of geen dividend uitkeren. Het verhogen van het dividend door het bestuur van een onderneming wordt gezien als een teken van vertrouwen in de winstontwikkeling van het bedrijf.

Een dividend kan behalve in de vorm van geld - een contant dividend of cash dividend - ook in de vorm van aandelen worden uitgekeerd (bonus of stockdividend); indien aandeelhouders kiezen voor stockdividend blijven er meer contante middelen in de onderneming.

Het dividenduitkeringspercentage, de hoeveelheid dividend die wordt uitgekeerd als percentage van de totale winst, wordt de payout ratio of winstuitkeringspercentage genoemd.
Het dividend als percentage van de beurskoers heet dividendrendement.
In het verleden werd de keuze van beleggers voor een bepaald aandeel vaak sterk beïnvloed door de hoogte van het dividendrendement, men neigde sterk voor het beleggen in aandelen met een hoog dividendrendement; deze vorm van beleggen wordt ook wel dividendbeleggen genoemd. Eind jaren negentig en rond de eeuwwisseling kozen veel beleggers voor koerswinst, en bevond dividendbeleggen zich historisch gezien op een dieptepunt.

De uitkering van het dividend (totaal dividend) vindt doorgaans in termijnen plaats. In de VS zijn kwartaaldividenden zeer gebruikelijk, in Europa ligt de uitkeringsfrequentie meestal lager; in de meeste gevallen in er sprake van een interim dividend (tussentijds dividend) en een slotdividend.

Een eenmalige en zeer hoge uitkering van een dividend, meestal als gevolg van een ruim gevulde kas (hoge kaspositie), wordt een superdividend genoemd.
Wanneer een onderneming een dividend bovenop de reguliere winstuitkering uitkeert, dat alleen bestemd is voor trouwe aandeelhouders (beleggers die gedurende langere tijd - tijdsduur te bepalen door de onderneming die het dividend uitkeert - als kapitaalverschaffer optreden), dan wordt gesproken over een loyaliteitsdividend.

Het dividend wordt zoals hiervoor besproken alleen uitgekeerd aan aandeelhouders; de aandelen moeten dus - om voor de dividenduitkering in aanmerking te komen - op naam staan van de aandeelhouder, en wel op de cum-dividenddatum. De daadwerkelijke uitkering van het dividend vindt plaats op de daarop volgende dag, de ex-dividenddatum (ex-datum). Door de uitkering van het dividend zal de koers van het aandeel op de ex-datum - bij verder gelijkblijvende omstandigheden - ongeveer zakken met het dividendbedrag .

Een dividend is een vorm van - zoals dat in het jargon heet - een 'corporate action'.


Zie ook: aandeelhouderswaarde, dividendbeleid, dividendbewijs, dividendbelasting, dividend per aandeel, dividendvoorstel, dividend passeren, cum-dividend, ex-dividend, cum-ex deal, record date, betaalbaarstelling, datum betaalbaarstelling, dividend passeren, dividendpolitiek, contant dividend, buitengewoon dividend, interim dividend, slotdividend, keuzedividend, agiodividend, buitengewoon dividend, preferent dividend, loyaliteitsdividend, kwartaaldividend, slotdividend, tussentijds dividend, totaal dividend, superdividend, dividend equivalent right, dividendrendement, fictief rendement, pay-out, payout ratio, winstuitkeringspercentage, verkapt dividend, stockdividend, scrip dividend, dividend in natura, dividendindex, dividend aristocrats, Dogs of the Dow, hoogdividendfonds, dividendkalender, dividendaandelen, herbeleggingsreserve. Vergelijk: algemene reserve, tantième, vennootschapsbelasting.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet