Ook: loonkloof, loonverschil.
Het verschil in beloning tussen twee groepen.
Vaak gebruikt in de context van beloningsverschillen binnen (grote) ondernemingen, tussen de top van een onderneming en de gemiddelde werknemer. De top van de onderneming ontvangt doorgaans naast een vaste beloning ook een variabele beloning (bonus).
De verhouding tussen deze beloningen wordt uitgedrukt in de pay ratio (CEO-to-worker pay-ratio, baas-koelieratio).
Voorbeeld
'Bij kaartenmaker Tomtom groeide de kloof tussen bestuursvoorzitter Harold Goddijn en de gemiddelde medewerker van ruim 19 tegen 1 naar 25 tegen 1. Bij olieplatformexploitant SBM Offshore nam de kloof toe van 28 tegen 1 naar 37 tegen 1. Bij KPN stijgt de pay ratio van 33 tegen 1 naar 36 tegen 1. De oorzaak van de groeiende beloningskloof is meestal niet een salarisverhoging. De meeste bedrijven verhogen het salaris van de directie met een percentage dat wordt afgeleid van de cao-afspraken. De groeiende interne kloof zit ’m in de bonussen.'
Bron: NRC - 08-03-2018.
Zie ook: loon, inkomen, renumeratie, inkomenskloof, renumeratie, loonfatsoen, loonspanning, inkomensongelijkheid, corporate governance, doorsijpeleffect, loongebouw, vrouwenquotum, Internationale Vrouwendag, Women in work index, glazen plafond, kleverige vloer, kindboete, Equileap, baas-koelieratio, CEO-to-worker pay-ratio, loonklooflijst. Vergelijk: loonoffer, loonspanning, loonwig, loonhandicap.
Tip anderen
|