dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
optieschrijver
 Vandaag 22-08-2019
19436 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8o/g
9onder embargo
10Beige Book
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-08soevereinisme
21-08beggar-thy-neighbour
21-08multilateralisme
21-08isolationisme
21-08brexit
21-08Global Britain
21-08protectionisme
21-08America First
21-08in-game geld
20-08industrie
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

inkoop van eigen aandelen


Ook: aandeleninkoopprogramma. Beursgenoteerde ondernemingen maken regelmatig gebruik van zogenaamde 'stock repurchase programs', 'share buybacks', 'share buyback programs' of aandeleninkoopprogramma's; op de beurs verhandelde aandelen worden dan door de onderneming zelf ingekocht; hierbij zijn dan limieten gesteld voor wat betreft het aantal in te kopen aandelen en de tijdspanne waarbinnen de inkoop plaatsvindt.
Doordat het aantal uitstaande aandelen (het geplaatst kapitaal) afneemt, neemt de winst per aandeel theoretisch toe. Bovendien worden de waardepapieren schaarser (vermindering van het aantal aandelen), wat een positief effect op de koers kan hebben.
Doel is doorgaans dan ook de verhoging van de aandeelhouderswaarde op momenten dat de aandelen als ondergewaardeerd worden gezien of het tegengaan van verwatering.
De aankondiging van de inkoop van eigen aandelen wil soms alleen al de koers van de aandelen doen oplopen (psychologisch effect op beleggers).

De inkoop van eigen aandelen is vaak populair bij beursfondsen met veel geld in kas, die dit geld niet willen aanwenden voor een verhoging van het dividend, fusies of acquisities.
Een andere reden voor een aandeleninkoopprogramma kan een voorgenomen beursexit zijn. Ook komt het voor dat de onderneming eigen aandelen inkoopt voor gebruik in een werknemersaandelenplan. Soms is inkoop van eigen aandelen bedoeld om de versnippering van het aandelenbezit onder kleinere aandeelhouders terug te dringen.

Voorbeeld
'Nutreco start deze vrijdag met de inkoop van 700.000 eigen aandelen ter waarde van circa 45 miljoen euro. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Het inkoopprogramma wordt gedaan met het oog op toekomstige stockdividenden en aandelenplannen voor werknemers.'
Bron: DFT.nl - 08-02-2013.

Een zorg rondom sommige aandeleninkoopprogramma's is dat ze door managers in gang zouden kunnen zijn gezet om de winst per aandeel en daardoor koers de op te krikken (winststuring) en wellicht zelfs daardoor hun eigen salaris te verhogen (een zogeheten perverse prikkel). Aandeleninkoopprogramma's worden hierom ook wel eens betiteld als 'corporate cocaine'.
Ook kan men de vraag stellen waarom het geld voor de inkoop van eigen aandelen niet wordt geïnvesteerd in voor de onderneming interessante projecten, die uiteindelijk weer kunnen bijdragen aan het bedrijfsresultaat en aan een sterkere concurrentiepositie.

Voorbeeld
'Winsten sijpelen te weinig door naar de economie. In de Verenigde Staten kopen bedrijven veel eigen aandelen in: volgens Goldman Sachs dit jaar al voor 750 miljard dollar. Dat is goed voor de beurskoers maar een zwaktebod als het om ondernemen gaat: waarom investeren ze dat geld niet in mooie projecten? '
Bron: NRC - 25-08-2018.

Er wordt overigens ook gedebatteerd over de mate waarin beursfondsen eigen aandelen in zouden mogen kopen: als beursfondsen de mogelijkheid hebben om vrijwel onbeperkt aandelen in te kopen, zouden ze dit als middel kunnen inzetten tegen vijandige overnames (vorm van een beschermingsconstructie); er gaan stemmen op om inkoop van aandelen in te perken tot maximaal 50% van het uitstaand kapitaal (in de Nederlandse wetgeving).

Noot: de teruggekochte (in eigen voorraad aangehouden) aandelen worden ook 'treasury stock' (VS), 'reacquired stock', 'treasury shares' of 'shares held in treasury' aangeduid.

Engels: share buyback, stock buyback, stock repurchase, buyback.


Zie ook: kapitaalvermindering, geplaatst kapitaal, intrekken van aandelen, winst per aandeel, overkapitalisatie, vrije kasstroomhypothese, share buyback, stock buyback, buy-back yield, stock repurchase program, uitrookprocedure, de-equitisation, accelerated buy-backs, treasury stock, corporate action, herkapitalisatie.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet