Afgekort: WWB.
Nederlandse wet die bedoeld is als vangnet voor mensen die te weinig inkomen of vermogen hebben om van te leven en die niet in staat zijn zelf genoeg inkomsten te verkrijgen. In het dagelijks spraakgebruik: de bijstand. De bijstand is bedoeld als tijdelijke ondersteuning. Daarom is de bijstandsuitkering een minimumbedrag dat maandelijks nodig is voor noodzakelijke kosten als huur, eten, kleding en de premie voor de zorgverzekering. Voor ongewone, extra kosten bestaat er bijzondere bijstand.
De bijstand is een gezinsuitkering. Anders dan in de Werkloosheidswet (WW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) wordt in de bijstand rekening gehouden met (inkomsten en vermogen van) de eventuele partner of andere huisgenoten.
Een huishouden komt pas in aanmerking voor de bijstand als er (onder andere) onvoldoende inkomen of eigen vermogen is om van te leven en men geen beroep kan doen op een andere uitkering. Wie veel eigen vermogen heeft moet dit eerst opmaken.
Per 1-1-2015 zal deze wet opgaan in de Participatiewet.
Zie ook: bijstandsniveau, inkomen, vermogen, huishouden, minimumloon, sociaal minimum, basisbehoeften, basisbehoeftenniveau, lage-inkomensgrens, niet-veel-maar-toereikendcriterium, armoede, armoedegrens.
Tip anderen
|