Afgekort: WW.
Nederland: een wet die de uitkering regelt voor ontslagen werknemers, dus bij werkloosheid.
De wet heeft tot doel werknemers te verzekeren tegen de financiële gevolgen van werkloosheid; de duur van de uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden van de werknemer. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) beoordeelt of iemand voor een WW-uitkering in aanmerking komt.
Het aantal werklozen dat een WW-uitkering ontvangt ligt lager dan het aantal werklozen. Dat komt doordat niet iedereen die werkloos is ook recht heeft op een uitkering. Wie nog niet lang genoeg heeft gewerkt kan geen aanspraak maken op WW. Verder geldt er een maximale uitkeringsduur, zodat het recht op een uitkering na verloop van tijd vervalt. En werklozen die eerder werkten als zelfstandige of zelf ontslag hebben genomen, komen er niet voor in aanmerking.
Voorbeeld
'In het derde kwartaal van 2022 ontving 1 op de 9 werklozen een werkloosheidsuitkering. Dat is aanzienlijk minder dan voorheen. In hetzelfde kwartaal twee jaar geleden ging het nog om 1 op de 5. .....In het derde kwartaal van 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, bereikte zowel het aantal werklozen als het aantal WW-ontvangers een piek. Daarna daalden die aantallen zeven kwartalen achtereen. In het derde kwartaal van dit jaar steeg het aantal werklozen voor het eerst weer, naar 366 duizend. Het aantal personen dat een WW-uitkering ontving daalde verder naar 145 duizend. Van de 366 duizend werklozen ontvingen 40 duizend een WW-uitkering. Dat komt neer op 11 procent, oftewel 1 op de 9.'
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) - 24-11-2022.
Zie ook: arbeidsmarkt, werkloosheid, uitkering, werkloosheidsuitkering, sociale verzekeringswetten, werknemersverzekeringen, uitkeringstoerisme, deeltijd-WW, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.
Tip anderen
|