dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
non-business day
Een niet-werkdag (zon- en feestdagen). In financiële markten een ... >>
 Vandaag 29-03-2024
21785 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 laaghangend fruit
3 glazen klif
4 corporate
5 onder embargo
 Thema's
 Recent verbeterd
27-03rentmeestervennootscha...
27-03steward ownership
27-03verliesaversie
27-03overexposure
27-03onderuitputting
27-03concurrentie-index
27-03financieel kwetsbaar
27-03Silver Thursday
26-03arbeidsparticipatie
26-03Einstein-generatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

eigen vermogen


Afgekort: EV.

Het eigen vermogen geeft aan het deel van de bezittingen dat niet met middelen van derden (door het aangaan van schuld) is gefinancierd. Het eigen vermogen geeft aan hoeveel vermogen door de eigenaren in de onderneming is ingebracht.
Onder eigen vermogen wordt vermogen verstaan waarop geen terugbetalingsverplichting rust. Is een dergelijke verplichting wel aanwezig, dan spreekt men over vreemd vermogen. Eigen vermogen is risicodragend vermogen (ingebracht door de eigenaren van de onderneming).

Het eigen vermogen wordt groter wanneer de rechtspersoon nieuwe aandelen verkoopt aan aandeelhouders en kleiner wanneer de rechtspersoon aandelen inkoopt (zie: inkoop van eigen aandelen) en intrekt. Privéopnames en -stortingen verkleinen respectievelijk vergroten het eigen vermogen bij een eenmanszaak.
Het eigen vermogen neemt toe als er winst wordt gemaakt en neemt af als er verlies wordt gemaakt. Winst kan worden toegevoegd aan de reserves of kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders (dividend).
Een andere manier om eigen vermogen te omschrijven is als de som van het aandelenkapitaal en de opgebouwde reserves van een onderneming.

Het eigen vermogen is geen bezit: het is de claim van de eigenaren op de bezittingen. Er kan met eigen vermogen niet worden betaald. Het is een saldopost en komt bij oprichting van een bedrijf overeen met het bedrag dat de ondernemer in de onderneming heeft geïnvesteerd (het eigen vermogen kan worden beschouwd als de claim - de aanspraak - van de eigenaren op de bezittingen van de onderneming).

Het eigen vermogen is vermogen dat doorlopend in de onderneming aanwezig is (er is geen verplichting tot aflossing) en wordt daarom ook wel 'permanent vermogen' genoemd.

Engels: equity.


Zie ook: kapitaal, risicokapitaal, risicodragend kapitaal, kapitaalstructuur, aandeel, aandelenkapitaal, belang, belang derden, equity, hybride kapitaal, quasi equity, equity cure, participatie, rentabiliteit eigen vermogen, gebonden eigen vermogen, omloopsnelheid eigen vermogen, gouden balansregel, mutatieoverzicht van het eigen vermogen, negatief eigen vermogen, faillissement, technisch failliet, zelffinanciering. Vergelijk: vreemd kapitaal, vreemd vermogen.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet