dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
rainmaker
 Vandaag 23-04-2019
19120 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
23-04koersgevoelige informa...
23-04meldingsplicht
23-04publicatieplicht
23-04beurswaakhond
22-04appeltje voor de dorst
22-04fiscale stelsel
22-04belastinghervorming
22-04belastingstelsel
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

eigen vermogen


Het eigen vermogen geeft aan het deel van de bezittingen dat niet met middelen van derden (door het aangaan van schuld) is gefinancierd. Het eigen vermogen geeft aan hoeveel vermogen door de eigenaren in de onderneming is ingebracht.
Onder eigen vermogen wordt vermogen verstaan waarop geen terugbetalingsverplichting rust. Is een dergelijke verplichting wel aanwezig, dan spreekt men over vreemd vermogen. Eigen vermogen is risicodragend vermogen (ingebracht door de eigenaren van de onderneming).

Het eigen vermogen wordt groter wanneer de rechtspersoon nieuwe aandelen verkoopt aan aandeelhouders en kleiner wanneer de rechtspersoon aandelen inkoopt (zie: inkoop van eigen aandelen) en intrekt. Privéopnames en -stortingen verkleinen respectievelijk vergroten het eigen vermogen bij een eenmanszaak.
Het eigen vermogen neemt toe als er winst wordt gemaakt en neemt af als er verlies wordt gemaakt. Winst kan worden toegevoegd aan de reserves of kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders (dividend).
Een andere manier om eigen vermogen te omschrijven is als de som van het aandelenkapitaal en de opgebouwde reserves van een onderneming.

Het eigen vermogen is geen bezit: het is de claim van de eigenaren op de bezittingen. Er kan met eigen
vermogen niet worden betaald. Het is een saldopost en komt bij oprichting van een bedrijf overeen met het bedrag dat de ondernemer in de onderneming heeft geïnvesteerd (het eigen vermogen kan worden beschouwd als de claim - de aanspraak - van de eigenaren op de bezittingen van de onderneming).

Het eigen vermogen is vermogen dat doorlopend in de onderneming aanwezig is (er is geen verplichting tot aflossing) en wordt daarom ook wel 'permanent vermogen' genoemd.

Engels: equity.


Zie ook: kapitaal, risicokapitaal, risicodragend kapitaal, kapitaalstructuur, aandeel, aandelenkapitaal, belang, belang derden, equity, hybride kapitaal, quasi equity, equity cure, participatie, rentabiliteit eigen vermogen, gebonden eigen vermogen, omloopsnelheid eigen vermogen, gouden balansregel, mutatieoverzicht van het eigen vermogen, negatief eigen vermogen, faillissement, technisch failliet, zelffinanciering. Vergelijk: vreemd kapitaal, vreemd vermogen.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet