Door de econoom Joseph Schumpeter ontwikkelde (maar op de ideeën van Karl Marx gebaseerde) theorie waarbij een kapitalistisch systeem zich steeds vernieuwd op basis van de ondergang van een eerdere economische orde.
Volgens Schumpeter ligt de innoverende kracht van het kapitalisme in het door de ondernemer afbreken van oude systemen en het inslaan van nieuwe wegen. Volgens Schumpeter moeten oude of verouderde systemen en werkwijzen afgebroken worden om plaats te maken voor vernieuwing. Alleen op die manier kan een onderneming overleven in het kapitalisme.
Voorbeeld
- 'Na de keynesiaanse jaren volgt nu het tijdvak van Joseph Schumpeter, de anti-nostalgicus onder de economen. Zonder vernieuwing neemt de economische bedrijvigheid af. Creatieve destructie – zoals dit fenomeen heet – impliceert dat je afscheid neemt van onhoudbare bedrijfsmodellen. Dat is niet leuk, wel noodzakelijk. Anders hapert de innovatie.'
Bron: FD, column Sebastien Valkenberg - 15-02-2024.
- 'De Oostenrijkse econoom en politieke wetenschapper Joseph Schumpeter introduceerde de term 'creatieve destructie'. Daarbij komt het erop neer dat economische crises niet alleen maar tot faillissementen, werkloosheid en malaise leiden. Perioden van economische tegenwind liggen ook aan de basis van nieuwe bloeiperiodes. Oude bedrijfsmodellen gaan overboord, innovaties zien het levenslicht. Ook in de huidige crisis wordt het fundament gelegd voor een nieuwe industriële renaissance.'
Bron: Belegger.nl - 06-02-2023.
Engels: creative destruction.
Zie ook: kapitalisme, marktwerking, vrije mededinging, concurrentie, onderzoek & ontwikkeling, innovatie, business model, marktwerking, faillissement, schoktherapie, disruptive innovation, early adopter. Vergelijk: disruptive innovation, zonnebloemkapitalisme, sunset industry.
Tip anderen
|