Hulpmiddel om de vermogensverdeling (of inkomensverdeling) te meten, in 1971 bedacht door de Nederlandse econoom Jan Pen. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt de methode om jaarlijks de inkomensverdeling (en de mate van inkomensongelijkheid) of vermogensverdeling in kaart te brengen.
De inkomensverdeling in Nederland kan in beeld gebracht worden met de parade van dwergen en enkele reuzen. In een optocht komt de hele bevolking van bijna 17 miljoen mensen in één uur tijd voorbij, in volgorde van hun lengte. Daarbij gaat het er niet om hoe lang mensen in werkelijkheid zijn, maar is de lengte van personen evenredig gemaakt aan de hoogte van het inkomen van het huishouden. Personen met een inkomen dat gelijk is aan het gemiddeld inkomen (2014: 25.300 euro) krijgen de lengte van de doorsnee Nederlander: 1,74 meter (2014).
De mensen met het laagste inkomen als eerste, de grootverdieners aan het eind. Stel het gemiddelde inkomen gelijk aan de gemiddelde lengte en je ziet wie er letterlijk en figuurlijk de kleintjes zijn, en wie de groten. Het resulteerde, in de woorden van Pen, in "een parade van dwergen en enkele reuzen”.
Parade van Pen: 2014 & 2020.
Zie ook: vermogensongelijkheid, inkomensongelijkheid, Gini-coëfficiënt.
Tip anderen
|