Het verschijnsel waarbij personen die wel betaald werk willen of kunnen verrichten, geen werk kunnen krijgen.
De werkloosheid wordt doorgaans uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking; we spreken dan ook wel van de werkloosheidsgraad.
In officiële cijfers is iemand (doorgaans) pas werkloos als hij of zij geen baan heeft, wel op zoek is naar een baan én direct beschikbaar is voor werk. Niet alle mensen die hun baan verliezen voldoen meteen aan die drie criteria, waardoor werkloosheidscijfers ten tijde van een recessie soms een enigszins geflatteerd beeld geven.
Voorbeeld
'Vorige maand zaten 419.000 mensen die willen en kunnen werken zonder werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is opnieuw een stijging, maar de werkloosheid neemt wel minder hard toe dan in de maand ervoor........In totaal is nu 4,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Daarmee ligt het niveau nu iets boven wat het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2020.
Bron: NOS.nl - 20-08-2020.
Bij werkloosheid wordt verder onderscheid gemaakt naar (onder andere):
Overigens worden er internationaal gezien afwijkende definities gehanteerd als het gaat om de bepaling van de werkloosheid.
De werkloosheid in Nederland wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De ‘nationale’ werkloosheidsdefinitie wordt maandelijks in een persbericht naar buiten gebracht. Deze definitie is vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS). Op basis van dezelfde EBB-data worden ook cijfers samengesteld, onder andere voor Eurostat, volgens de ‘internationale’ definitie van de International Labour Organization (ILO). De werkloosheid volgens de nationale definitie ligt doorgaans hoger dan de werkloosheid volgens de internationale definitie.
Engels: unemployment.
Zie ook: macrocijfer, arbeid, arbeidsmarkt, arbeidsjaar, arbeidsvolume, vacature, beroepsbevolking, werkzame beroepsbevolking, werkloze beroepsbevolking, niet-werkende werkzoekenden, activiteitsgraad, werkloosheidsgraad, volledige werkgelegenheid, structurele werkloosheid, recessie, conjunctuur, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid, frictiewerkloosheid, verborgen werkloosheid, tijdelijke werkloosheid, langdurige werkloosheid, natuurlijke werkloosheid, technologische werkloosheid, werkloosheidsgraad, werkloosheidscijfer, arbeidsmarktindicator, macrocijfer, werkgelegenheidsvallen, verkapte werkloosheid, informele economie, verborgen werkloosheid, sociale verzekeringswetten, Werkloosheidswet, deeltijd-WW, dopgeld, International Labour Organization, misery-index, hysteresis, Wet van Okun, Beveridgecurve, Phillipscurve, eurosclerose, jobless claims, US Initial Jobless Claims, jobs Friday, boventalligen, werkverschaffing.
Tip anderen
|