Begrip dat in met name in België wordt gebruikt; het begrip 'tijdelijke werkloosheid' heeft betrekking op werknemers die gebonden zijn aan een arbeidsovereenkomst maar van wie de werkprestaties tijdelijk zijn verminderd of opgeschort. Als een werknemer tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid geen loon krijgt, kan hij in België aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering als tijdelijke werkloze (de overheid neemt dan een deel van de lonen voor haar rekening).
Duitsland kent een vergelijkbare regeling ('Kurzarbeit'). In Nederland wordt een soortgelijke regeling betiteld als 'deeltijd-WW'.
De belangrijkste oorzaken van tijdelijke werkloosheid voor werknemers zijn:
- economische oorzaken (alleen voor arbeiders),
- slecht weer (alleen voor arbeiders)
- technische storingen (alleen voor arbeiders),
- overmacht,
- sluiting van het bedrijf tijdens de jaarlijkse vakantie,
- staking.
Voorbeeld
'De Duitse regering heeft een akkoord bereikt om het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens corona te verlengen tot eind volgend jaar. Volgens Duits minister van Financiën Olaf Scholz zal de verlenging van de ‘Kurzarbeit’ ongeveer 10 miljard euro kosten. ......De grootste economie van Europa gebruikte het systeem van tijdelijke werkloosheid eerder al om massale ontslagen te vermijden, bijvoorbeeld tijdens de financiële crisis van iets meer dan tien jaar geleden.'
Bron: HLN.be - 26-08-2020.
Zie ook: werkloosheid, werkloosheidsuitkering, arbeidstijdverkorting, deeltijd-WW. Vergelijk: natuurlijke werkloosheid, seizoenswerkloosheid.
Tip anderen
|