Letterlijk: ellende-index, miserie-index.
Een in de jaren zestig van de vorige eeuw door de Amerikaanse econoom Arthur Okun (adviseur van president Johnson) bedachte indicator. Het is de som van de werkloosheidsgraad en het inflatie-percentage op enig moment.
Voorbeeld
Bedraagt de werkloosheidsgraad 7% en de inflatie 1,5%, dan is de 'misery-index' 8,5%.
De gedachte achter het getal is dat zowel de werkloosheid als inflatie tot economische en sociale kosten leiden: een stijging van werkloosheid en inflatie raken de gewone bevolking en pogingen om werkloosheid en inflatie te bestrijden kosten ook geld.
Het laag houden van en balanceren tussen inflatie en werkloosheid is een belangrijk onderdeel van het streven naar financiële stabiliteit, iets wat hoog op de agenda's van centrale banken staat.
Voorbeeld
'Terug van weggeweest: de Misery Index - Nu het einde van de bullmarkt in zicht komt, maakt de Misery Index een comeback. Die meet hoe zwaar gewone mensen het hebben. ......De Misery Index is in de jaren zestig bedacht door de econoom Arthur Okun, destijds een adviseur van president Johnson; hij telde het werkloosheidspercentage op bij de inflatie. Dat levert een getal op dat laat zien hoe groot de zorgen zijn van de 99%........De laatste keer dat de Misery Index de dubbele cijfers bereikte was in mei 2012. Toen stond hij op 10,4. De werkloosheid was 8,1% tijdens het langzame herstel van de recessie na de Kredietcrisis. Maar de inflatie was toen met 2,3% gematigd, zoals het grootste deel van de afgelopen kwart eeuw het geval is geweest.'
Bron: Belegger.nl - 19-01-2022.
De Amerikaanse ellende-index, de 'US Misery Index' is ook voortdurend te volgen op internet: www.miseryindex.us.
Zie ook: financiële stabiliteit, indicator, inflatie, geldpers, werkloosheid, werkloosheidscijfer, werkloosheidsgraad, conjunctuurindicator, Phillipscurve, Bundesbankdoctrine. Vergelijk: Wet van Okun.
Tip anderen
|