dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
rightsizing
 Vandaag 19-02-2019
18959 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
19-02instant payments
19-02vastgoedlening
19-02onroerend goed
19-02rightsizing
19-02herwaardering
19-02rightsize
19-02marktwaarde
18-02Big Tech
16-02ambachtelijk bier
16-02CRAFT
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

voorspellingsmarkt


Dit zijn speculatieve markten, waarin marktdeelnemers - het grote publiek - kunnen 'inzetten' op de uitkomsten of de gevolgen van bepaalde actuele, financiële, juridische, politieke en andere gebeurtenissen (bijvoorbeeld verkiezingsuitslagen), of op bepaalde uitkomsten c.q. parameters (de stand van een index, de verkoopcijfers en dergelijke).
Het zijn elektronische markten via internet, waar in de meeste gevallen niet met echt geld, maar fictief, met virtueel geld, wordt gehandeld; wel worden vaak transactiekosten gerekend.

Het idee achter deze markten is dat als je grote groepen mensen transacties laat uitvoeren, er dan - net als op de echte financiële markten - een 'price discovery' mechanisme ontstaat en uiteindelijk evenwichtsprijzen tot stand komen.

De markten worden regelmatig ook gebruikt om onderzoek te doen naar het gedrag van marktdeelnemers, de mate waarin 'voorspellingen' die langs deze weg gedaan worden ook inderdaad bewaarheid worden, en hoe de uitkomsten zich verhouden met andere vormen van 'voorspellen', zoals analyses van experts (bijvoorbeeld analisten), scenarioplanning en dergelijke. Er wordt dus gekeken naar de waarde van 'the wisdom of the crowd'.

Feitelijk bestaan dit soort markten al heel lang (weddenschappen via 'bookmakers'), maar tegenwoordig biedt internet de mogelijkheid om de markten als echte virtuele beurzen te presenteren. Voorbeelden van dergelijke markten zijn:

Bij de Iowa Electronics Markets gaat het om een markt voor onderzoeksdoeleinden, die opgezet is door de universiteit. Bij de andere markten gaat het om markten waar echt geld omgaat, ze worden ook wel als gokbeurzen betiteld.
Ook het Amerikaanse ministerie van defensie gebruikt de techniek van voorspellingsmarkten, evenals ondernemingen (bijvoorbeeld bij het genereren en beoordelen van ideeën en innovaties).

Engels: prediction market, decision market, information market, event market, virtual market.


Zie ook: gokbeurs, wisdom of the crowd, price discovery, gedragseconomie, Twitter Predictor. Vergelijk: scenario-analyse, spread betting, novelty betting, weddenschap, gokken.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter V.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet