Het 'economisch wonder', een metafoor voor het naoorlogse Duitsland, dat na de wederopbouw een sterke economische bloeiperiode meemaakte.
Na de Tweede Wereldoorlog lag Duitsland in puin, infrastructuur en industrie waren grotendeels verwoest. Met behulp van het in 1947 gestarte Marshall-plan kon de West-Duitse economie zich echter snel herstellen. De sterke economische groei was mogelijk door onder meer een groot aantal beschikbare arbeidskrachten (onder andere als gevolg van de stroom vluchtelingen uit het oosten), een relatief hoog opleidingsniveau, een goede arbeidsmoraal, weinig stakingen, gematigde looneisen van de vakbond, een goede samenwerking tussen werkgevers en werknemers, de aanwezigheid van grondstoffen (zoals een grote hoeveelheid steenkool in het Ruhrgebied) en in de jaren 50 van de vorige eeuw de snelle liberalisering van de buitenlandse handel.
Ludwig Erhard - Duits minister van economische zaken van 1949 tot 1963 - wordt gezien als architect van het Wirtschaftswunder, onder andere door de introductie van de sociale markteconomie.
Tegen het midden van de jaren 60 van de vorige eeuw begon het 'Wirtschaftswunder' te haperen.
Overigens, ook nu nog duikt het begrip nog steeds op als metafoor voor een sterke Duitse economie.
Voorbeeld
'Het nieuwe Wirtschaftswunder - Duitse ondernemers hebben er weer helemaal zin in. De barometer van hun vertrouwen, de IFO-index, is deze maand opnieuw gestegen na een enorme sprong in juli. De wereld mag somberen over een instortende huizenmarkt en de afwezigheid van banengroei in de VS en vrezen voor de dubbele dip in de wereldeconomie, het Duitse bedrijfsleven houdt zijn optimisme.'
Bron: NRC.nl - 26-08-2010.
Zie ook: inhaaleffect, sociale markteconomie, Rijnlandse model (inzake aandeelhouders), stakeholder value benadering, economische groei, handelsbalans, handelsoverschot, overschotlanden, Sachverständigenrat, Mittelstand, Marshallplan. Vergelijk: Exportweltmeister.
Tip anderen
|