Iets mooier voorstellen dan het is. In een financiële context onder meer:
- De samenstelling van een beleggingsportefeuille zodanig veranderen dat een financiële rapportage een zo gunstig mogelijk beeld laat zien.
Daaronder valt ook het trachten om koersen per rapportagedatum (voor de desbetreffende portefeuille) zo voordelig mogelijk te laten sluiten (portfolio pumping).
Vooral toegepast aan het einde van een verslagperiode, meestal tevens kalenderjaar. Aandelen die slecht gepresteerd hebben worden verkocht, aandelen die (sterk) in koers zijn gestegen worden (bij)gekocht zodat de te publiceren portefeuille er 'goed' uitziet.
- Financiële misleiding. Zoals: balans oppoetsen.
Voorbeeld
'Gezonde verzekerden leiden tot lagere ziektekosten. Maar de zorgverzekeraars vinden hun gezondheidsprogramma's niet effectief, en vooral te duur. Menzis stopte begin dit jaar al met het programma Samen Gezond. En nu gaat ook Vitality van ASR op de schop. ..... De Nederlandse Sportraad haalt de schouders op over het schrappen of veranderen van de gezondheidsprogramma's van verzekeraars. "We hebben al geconstateerd dat die geen zoden aan de dijk zetten", reageert de instantie. De raad spreekt van 'windowdressing'. "Ze doen alsof ze investeren in preventie, terwijl het in wekelijkheid een marketingtool is."'
Bron: NOS - 21-04-2024.
Zie ook: januari-effect, eindejaarsrally, holiday effect, portfolio pumping, balans oppoetsen, winstbegrippen, earnings management, kasschuif, round-tripping, creatief boekhouden, cooking the books, inhaalfactuur, boekhoudschandaal, nepnieuws. Vergelijk: groenwassen, peildatumarbitrage, saldosjoemelaar.
Tip anderen
|