Ook: desinformatie.
Opzettelijk misleidende informatie (tekst- of beeldmateriaal), bedoeld om de ontvanger te misleiden en op die manier de publieke opinie te beïnvloeden. Het gaat om onjuiste berichten die zowel via de 'klassieke' kanalen (radio, televisie, krant) als via sociale media worden verspreid. Soms geheel onjuist, soms voor een deel gebaseerd op feiten zodat het geloofwaardiger wordt.
Nepnieuws kan onder andere bestaan uit gemanipuleerde berichten over bepaalde maatschappelijke onderwerpen of het kan bestaan uit propaganda van andere staten om verkiezingen te manipuleren of om het vertrouwen in de democratie te verminderen.
Nepnieuws wordt ook gebruikt om financiële markten te manipuleren. In de financiële sector eigenlijk allang een plaag: de verspreiding van onjuiste informatie met het doel beleggers op het verkeerde been te zetten (bijvoorbeeld praktijken als rumourtrage en pump and dump).
Bij het genereren en verspreiden van nepnieuws wordt inmiddels ook gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.
Voorbeeld
'Een nepfoto heeft vanmiddag korte tijd 500 miljard dollar doen verdampen op de Amerikaanse beurs. De foto is vermoedelijk gemaakt met kunstmatige intelligentie. Het beeld van donkere rookpluimen werd net na 16.00 uur op Twitter gedeeld met de tekst dat het om een explosie zou gaan bij het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie. ....."Ik zag het gebeuren", zegt beursanalist Nico Inberg van De Aandeelhouder. "Tegen een collega zei ik nog: wat raar dat de beurs opeens wegzakt." Als beurshandelaar maakte Inberg eerder schokken op de beurs mee door geruchten over ingrijpend nieuws, zoals bij de aanslagen van 11 september. "Ook toen was de reactie bij de eerste beelden al snel: verkopen." Maar een beursverlies door nepnieuws, zag Inberg nog niet eerder.'
Bron: NOS - 22-05-2023.
De term 'nepnieuws' werd met name tijdens de verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap in 2016 veelvuldig gebruikt en is daarna eigenlijk niet meer 'weggeweest' is, ook al omdat president Trump de term bijna dagelijks gebruikte in zijn beroemde Twitterberichten.
Engels: fake news.
Zie ook: clickbait, trol, trollenleger, vertrouwen, onzekerheid, complotdenken, QAnon, fraude, manipuleren, beleggingsfraude, beursfraude, beleggersforum, sentiment, beurssentiment, window dressing, hoax, aandelenspam, noise, rumourtrage, pump and dump, whisper number, trash and cash, dead cat strategy, meme-aandeel. Vergelijk: dead cat strategy. Vergelijk: breaking news, flash-nieuws.
Tip anderen
|