Ook: smoke & mirror accounting; cosmetic reporting, hocus pocus accounting.
'To cook the books' is een populaire aanduiding voor de (frauduleuze) praktijk van sommige ondernemingen om met boekhoudkundige trucs de financiële cijfers (winst, omzet, waarde, enzovoorts) mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Kortom: knoeien met de boekhouding.
Voorbeeld
'Uitstel van betaling voor innovatief wonderkind - De rechtbank in Enschede heeft surseance verleend aan IT-bedrijf Service2Media. ....Het bedrijf presenteerde jaren achtereen indrukwekkende cijfers, die echter later opgeblazen bleken te zijn. De directie heeft zich lange tijd schuldig gemaakt aan 'cooking the books', zegt een ingewijde. In 2013 kwamen de onregelmatigheden aan het licht en ondernam de Belastingdienst al een poging om het bedrijf failliet te verklaren.'
Bron: FD.nl - 18-02-2016.
Dat ook landen kunnen sjoemelen met de boeken bleek na de toetreding van Griekenland tot de eurozone in 2001. Volgens de Griekse cijfers bedroeg het begrotingstekort toen minder dan 3% (een voorwaarde tot toetreding), maar enkele jaren later bleek dat een veelvoud van dat percentage te zijn geweest. In feite was dit het begin van de Griekse schuldencrisis. Overigens is gebleken dat zakenbank Goldman Sachs een belangrijke rol heeft gespeeld door te adviseren over de cijferpresentatie.
Zie ook: winstbegrippen, balans oppoetsen, earnings management, creatief boekhouden, voorlopige cijfers, gebakken lucht, sjoemelen, boekhoudschandaal, lijken uit de kast, window dressing. Vergelijk: peildatumarbitrage.
Tip anderen
|